'Nazi' op Aalst Carnaval blijkt vrederechter

Alain De Ruyck als "SS-VA'er" op Aalst Carnaval. In het dagelijkse leven is hij advocaat en plaatsvervangend vrederechter.
PHOTO_NEWS Alain De Ruyck als "SS-VA'er" op Aalst Carnaval. In het dagelijkse leven is hij advocaat en plaatsvervangend vrederechter.
Eén van de carnavalisten die zondag in SS-unifom door de straten van Aalst paradeerde, is in het dagelijkse leven advocaat en plaatsvervangend vrederechter, schrijft Het Nieuwsblad.

Alain De Ruyck (42) is lid van de carnavalsgroep Eftepie. Over hun markante carnavalsstunt is vorige week al veel inkt gevloeid. Tijdens de carnavalsstoet deelden ze, allen gekleed in SS-uniformen, vlaggetjes van de 'SS-VA' uit aan de omstanders, terwijl ze een deportatiewagen voor Franstaligen voortduwden. Hiermee tackelden ze de N-VA en vooral het nieuwe Aalsters N-VA-bestuur.

De Ruyck benadrukt in de krant dat hij niet als advocaat of magistraat naar het carnaval trok.  Toch moet zijn stafhouder van de Gentse balie even de wenkbrauwen fronsen als hij de foto van De Ruyck in nazi-outfit ziet. "Ik kan geen enkele van mijn advocaten verbieden om op carnaval rond te lopen. Maar als magistraat verkleed gaan als nazi lijkt me toch niet bepaald snugger", zegt stafhouder Didier Goeminne. Hij zal zich zelfs beraden of hij eventueel stappen moet ondernemen. "Sowieso zal ik hem daarover aanspreken. Maar als mensen daar aanstoot aan nemen en een klacht indienen bij mij, dan moet ik ook een tuchtonderzoek starten."

"Ludiek bedoeld"
Ook bij de rechtbank van eerste aanleg in Gent, waar De Ruyck plaatsvervangend vrederechter is, schrikken ze. "Magistraten hebben zich aan deontologische regels te houden en hebben ook een voorbeeldfunctie. Maar de vraag is of meneer De Ruyck hier een grens overschrijdt, want je moet het in zijn context zien. Dit is ludiek bedoeld", zegt persmagistraat Jan Van den Berghe.

Alain De Ruyck zelf maakt zich in ieder geval weinig zorgen over eventuele gevolgen aan zijn verkleedpartij. "De mensen die mij kennen, weten dat ik dit al jaren doe. En nooit sta ik hier met een achterliggende gedachte. Dit zijn gewoon drie dagen op een heel jaar dat ik plezier maak. Zo hoort carnaval nu eenmaal te zijn", besluit hij.

BELGA
PHOTO_NEWS
REUTERS
REUTERS
PHOTO_NEWS
REUTERS