"NAVO-top wordt een van de grootste operaties sinds jaren voor politie in Brussel"

55 delegaties zullen aanwezig zijn voor de top in het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO.
EPA 55 delegaties zullen aanwezig zijn voor de top in het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO.
De NAVO-top die op woensdag 11 en donderdag 12 juli plaatsvindt in Brussel vormt voor de lokale politie "een van de grootste operaties sinds jaren". Dat deelt Ilse Van De Keere mee van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene vrijdag. Ze benadrukt dat de Brusselse politie op die dagen ook op tal van andere activiteiten aanwezig moet zijn. Het dreigingsniveau zal voor de NAVO-top niet worden opgetrokken, klinkt het dan weer bij het Crisiscentrum.

De NAVO-top duurt twee dagen en vindt plaats op twee verschillende plaatsen. Overdag vinden de activiteiten plaats in het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark vormen dan weer het decor voor de officiële diners. Er zullen in totaal 55 delegaties aanwezig zijn, waaronder de staats- en regeringsleiders van de 29 NAVO-lidstaten. 

"Dit wordt voor ons een heel grote operatie. Een van de grootste operaties sinds jaren", zegt Van De Keere. "Bovendien vinden er in de stad nog enkele andere evenementen plaats die onze aandacht trekken, zoals de Wereldbeker Voetbal, Brussel Bad en de Vlaamse feestdag. En we moeten ook mensen voorzien voor de gebruikelijke interventies."

Versterking

De Brusselse lokale politie zal dan ook kunnen rekenen op versterking van de federale politie en andere politiezones. Er komt bovendien steun uit Nederland en Luxemburg, zo deelt de Benelux mee. De Nederlandse politie levert een zestigtal agenten, maar ook paarden met ruiters en explosievenhonden. De Luxemburgse politie levert nog eens vijftiental agenten en eveneens explosievenhonden.  Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft al aangekondigd dat er 10.000 politiemensen in totaal zullen worden ingezet tijdens maar ook voor de NAVO-top.

Ook het aantal militairen wordt opgevoerd. Om hoeveel manschappen het gaat, wordt niet meegedeeld, al klinkt bij het leger dat het gaat om een totale inzet van "maximaal 800 mensen". 

Dreigingsniveau niet verhoogd

Het dreigingsniveau zal voor de top niet worden verhoogd: niveau twee (op een schaal van vier) blijft aangehouden. "Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) heeft de voorbije weken verschillende analyses gemaakt", zegt Benoît Ramacker van het Crisiscentrum. "Er zijn geen aanwijzingen voor een verhoogde dreiging. We blijven dus op twee."

"We hebben niet enkel een analyse gemaakt voor de top zelf, maar ook voor elke VIP, elke delegatie en elk evenement dat rond de top georganiseerd wordt, zoals bijvoorbeeld betogingen", klinkt het nog. Details over de aparte analyses worden om veiligheidsredenen niet gegeven.

Er zullen wel - zoals gebruikelijk is bij elke internationale top - bijkomende veiligheidsmaatregelen worden genomen. Het gaat onder meer om het instellen van veiligheidszones en het voorzien van een escortebegleiding voor de delegaties.

Veiligheidszones en afgesloten verkeer

De veiligheidszones komen aan het NAVO-hoofdkwartier, het Jubelpark, de Amerikaanse ambassade en het koninklijk paleis en aan The Hotel, verduidelijkt Ilse Van De Keere. Ook aan de Europese instellingen kan tijdelijk een veiligheidszone worden ingesteld. "Voor de mensen die zich in de stad willen begeven, raden we toch aan om die plaatsen zoveel mogelijk te vermijden. We adviseren ook om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. De metro's zullen sowieso rijden. Alle stations worden bediend, maar het is wel mogelijk dat bepaalde in- en uitgangen worden afgesloten."

Bovendien kan tijdelijk het verkeer worden afgesloten, onder meer op het einde van de E19, de Brusselse ring (R0) en de E40 tussen de Brusselse ring en het Reyerscomplex. Ook aan de Wetstraat, de Belliardstraat, de Waterloolaan, de Gulden Vlieslaan en de kleine Brusselse ring (bovengronds) zijn tijdelijke verkeersafsluitingen mogelijk. Het afsluiten van het verkeer zal "tot een minimum worden beperkt", klinkt het wel. "We willen dat het dagelijks leven van de mensen zo weinig mogelijk wordt verstoord."

Protest

In de marge van de NAVO-top vinden nog minstens twee betogingen plaats. Zaterdag worden, volgens de organisatoren, zowat 10.000 mensen aan het Noordstation verwacht voor de manifestatie "Trump Not Welcome" op 7 juli, om zo aan de Belgisch en Europese leiders te vragen om zich niet te inspireren op Trumps visie op de wereld. Op woensdag 11 juli zal de organisatie "Agir Pour La Paix" ook actie voeren aan het Schumanplein, vlak buiten de veiligheidszone.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Is er nu echt nergens geen plek waar ze rustig kunnen vergaderen zonder dat het in een grote stad moet zijn? Op Alcatraz, Elba of zoiets?

 • armand mudah

  er zou niks van extra beveiliging moeten zijn belgie is toch veilig er is enkel een onveiligheidsgevoel , das toch wat ze ons altijd vertellen , als de heren een bodyguard willen dat ze die dan zelf betalen van hun riante lonen

 • Hans Hoppe

  Tja er komen grote mannen hé...dan mag Brussel niet kort en klein geslagen worden. Als deze grote mannen er niet zijn, dan hoeft de politiek dat kort en klein slagen niet eens als topic te beschouwen.

 • chris delanghe

  gezien de extreme zware bewakings en veiligheidmodaliteiten moeten die gasten blijkbaar een zeer onzuiver geweten hebben... Voor het grootste crapuul en terroristen zijn er amper een paar combies beschikbaar. Men zegt altijd dat er agenten te kort zijn in belgie. Ik val om als ik hoor dat er 12500 alleen al daarvoor zijn opgetrommeld. Wij zullen wel weer in de zeverfile staan omdat de dikkenekken eerst door moeten. Walgelijke grootheidswaanzin !!!

 • Jacob de Meerdere

  Dure affaire! Alleen om de Amerikaanse dominantie via de NAVO te bestendigen...