"Namaakgeneesmiddelen zijn de moderne drugshandel"

Tom Heyman.
UNKNOWN Tom Heyman.
"Namaakproducten zijn een niet te onderschatten probleem aan het worden in de geneesmiddelenindustrie. Het is de moderne drugshandel. Dat moet worden aangepakt", aldus Tom Heyman, ceo van Janssen Pharmaceutica in de rand van de voorstelling van de nieuwe proeffabriek op de Geelse vestiging van het farmabedrijf.

Heyman had het over producten waar geen actief bestanddeel in zit - en die dus niemand genezen - maar die wel als echte medicijnen worden verkocht. "Men doet er bijvoorbeeld water in, in plaats van een actief product en men maakt de verpakking na", legde Heyman uit.

"Dat geeft heel wat problemen. Voor ons economisch, maar in de eerste plaats voor de patiënten. Denk bijvoorbeeld aan iemand met kanker die water krijgt toegediend in plaats van een werkend geneesmiddel. Dit is de moderne drugshandel", ging Heyman voort. "Het is 'veiliger' want de straffen zijn lager. En de opbrengsten zijn minstens even hoog, zoniet hoger."

Heyman zei bij de voorstelling van de nieuwe proeffabriek in Geel nog dat hij zeker een toekomst ziet voor farma- en andere hoogtechnologische industie in ons land. Hij pleitte in dat kader voor een omgeving waarin bedrijven zich competitief kunnen opstellen. Dat deed ook Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van sectorfederatie Essenscia Vlaanderen. Hij drong onder meer aan op het wegwerken van de loonhandicap voor volcontinubedrijven - zoals Janssen in Geel - en op een efficiënt vergunnings- en energiebeleid. (belga/adb)