"Na onwettige verkiezingen wordt B-H-V nooit gesplitst"

Eric Van Rompuy (CD&V).
UNKNOWN Eric Van Rompuy (CD&V).
Volgens Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) vormt, na de val van Leterme II, de organisatie van onwettige verkiezingen het slechtste scenario dat zich nu kan afspelen. "Want eens die hebben plaatsgevonden, wordt B-H-V natuurlijk nooit meer gesplitst", zegt hij in interview met Knack dat woensdag verschijnt.

Van Rompuy legt de schuld voor de communautaire impasse en de daaruit volgende crisis onomwonden bij de Franstaligen. "Wie is au fond verantwoordelijk voor de communautaire problemen? De Franstaligen natuurlijk! Zij willen de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde niet. Zij willen geen staatshervorming. Al drie jaar lang blijven ze zich vastklampen aan hun eigen gelijk", vindt hij.
 
Onderhandelde oplossing aanvaardbaar
In tegenstelling tot enkele jaren geleden, staat Van Rompuy open voor een onderhandelde oplossing voor B-H-V. De discussie sleept al drie jaar aan en verlamt het land. Nu ook de regering gevallen is en er geen wettelijke verkiezingen kunnen worden gehouden, vindt hij het "aanvaardbaar om in die omstandigheden met de Franstaligen over een oplossing te onderhandelen". Maar zover als de uitbreiding van Brussel of "elk scenario dat de hele opzet van de splitsing teniet zou doen", wil hij wel niet gaan.
 
Historische blunder
Een splitsing is hoognodig, is de inschatting van Van Rompuy. Want "zolang B-H-V niet gesplitst is, zijn wettige federale verkiezingen uitgesloten. Het zou echt een historische blunder zijn van de Vlamingen om onwettige verkiezingen te organiseren. Want eens die plaats hebben gevonden, wordt B-H-V natuurlijk nooit meer gesplitst. Bovendien zullen we dan gegarandeerd weer in een communautaire patstelling belanden: de Vlamingen zullen vinden dat die verkiezingen onwettig zijn en de Franstaligen zullen volhouden dat die wettig zijn. Wat schieten we daarmee op?"
 
Ook voor een nieuwe staatshervorming is de splitsing van het kiesarrondissement nodig. Pas als dat gebeurd is, is er weer veel mogelijk, besluit Van Rompuy. "Dan liggen de taalgrenzen definitief vast en kunnen de Franstaligen die niet meer betwisten." (belga/eb)