"N-VA wil absoluut in de nieuwe regeringen om het spel te bepalen”

West-Vlaams Kamerlijsttrekker Sander Loones.
BELGA West-Vlaams Kamerlijsttrekker Sander Loones.
"Laat er geen twijfel over bestaan. De N-VA heeft alle ambities en zal er ook alles aan doen om na de verkiezingen van mei opnieuw in zowel de Vlaamse als federale regering het spel te gaan bepalen." Dat heeft volksvertegenwoordiger Sander Loones (N-VA) vanavond gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Leuven. Ook Lorin Parys, Vlaams parlementslid en ondervoorzitter van de partij, deed uitspraken in diezelfde zin.

Verwijzend naar de inhoudelijke redenen waarom de N-VA het Marrakesh-pact afwees stelde Loones dat de partij haar principes hoog in het vaandel draagt. "We zijn echter niet alleen een partij die opkomt voor haar principes, maar we zijn ook een degelijke bestuurspartij en willen niet aan de zijlijn gaan staan." 

Om aan te tonen dat de N-VA een goede bestuurspartij is wees Loones op het feit dat haar ministers daags voor de val van de regering "op een ogenblik dat iedereen wist dat dit laatste ging gebeuren" nog twee belangrijke dossiers heeft doen goedkeuren, met name het mogelijk maken dat de federale overheid kan beroep doen op interimarbeid en "een belangrijk politiedossier".

Ook Lorin Parys stelde "dat als de kiezer dit mogelijk maakt, de N-VA zowel federaal als Vlaams opnieuw de lead wil nemen". De keuze voor Jan Jambon, "die veel geloofwaardigheid heeft zowel bij Vlamingen als Franstaligen" was volgens Parys een signaal in die zin. 

Wat de actuele heisa rond de humanitaire visa's betreft, stelde Parys "trots te zijn dat door toedoen van de N-VA uit Aleppo meer dan 600 christenen gered werden die anders door toedoen van IS een gewisse dood zouden gestorven zijn". "Dat mensen financieel geprofiteerd hebben van hun kwetsbaarheid is echter afschuwelijk. Als de berichten kloppen verdienen ze vervolging en de strengste straffen", aldus Parys, die hierbij beklemtoonde dat noch toenmalig staatssecretaris Francken noch zijn kabinet daaraan schuld treft. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC VAN DER VEKEN

  Mr. Loones, dat toenmalig staatssecretaris Francken noch zijn kabinet daaraan schuld treft dat zal het gerecht uitmaken en niet iemand die daar staat een speech te geven. En dat jullie een degelijke bestuurspartij zijn en niet willen aan de zijlijn gaan staan, dat zal de kiezer bepalen. En a propo: jullie zaten mee aan de knoppen en toen het te heet werd aan de voeten zijn jullie gaan lopen. Monddood gemaakt!

 • Jennifer Peeters

  Dat zegt de man die de Belgische vlag niet wil groeten. Mogen we nog eerst gaan kiezen? Hopelijk gaat uw partij de dieperik in!!!

 • Roger Duyssens

  Nog steeds hetzelfde liedje, alles wat verkeerd gaat is de schuld van anderen, NVA als partij heeft nog nooit iets verkeerd gedaan, als er een individu in de fout gaat ,kan de partij dat onmogelijk geweten hebben. Nu het hoog tijd is om bevoegdheden terug te federaliseren zoal milieu mobiliteit en verkeer wil men nog verder splitsen, hier is al een chaos geschapen die veel meer kost aan de burger dan het opbrengt met of zonder transfers.

 • Martine De Pelseneir

  Wij wachten geduldig af, zien en juichen (hopelijk) in grote stijl.

 • Collewaert Theo

  Devroedt : gelukkig heeft de partij die u bedoeld nog nooit iets gedaan of moeten doen. Hopelijk blijft dit nog een zeer lange tijd zo.