"N-VA neigt naar extreemrechts", vindt voorzitter DéFI

François De Smet: “De nationalistische vleugel bij N-VA is de bovenhand aan het krijgen.”
Photo News François De Smet: “De nationalistische vleugel bij N-VA is de bovenhand aan het krijgen.”
"N-VA heeft de kleur en hanteert bepaalde praktijken van extreemrechts. De partij moet dus worden behandeld als een extreemrechtse partij". Dat heeft Kamerlid François De Smet, de voorzitter van DéFi, gezegd op de RTBF-radio.

"De normalisering van N-VA stoort me. Een partij die zijn eigen regering opblaast over een identitaire en migratiekwestie, die campagne voert tegen een politieke tegenstander (Zakia Khattabi van Ecolo, red.) om te beletten dat ze rechter wordt bij het Grondwettelijk Hof, die niet onder stoelen of banken steekt dat ze in zee zou gaan met Vlaams Belang van zodra dat mogelijk is, is geen partij als een andere", aldus De Smet, die enkele maanden terug Olivier Maingain opvolgde als partijvoorzitter.

"Ik geef toe dat er degelijke mensen bij N-VA zitten, maar de nationalistische vleugel is de bovenhand aan het krijgen", gaat De Smet voort. Volgens hem is het tijd vast te stellen dat het onmogelijk is een federale regering te vormen met de PS en de Vlaams nationalisten.

Koen Geens is er zich, nog volgens de DéFI-voorzitter, van bewust dat het zijn eerste opdracht is de CD&V te overtuigen, "een oude partij die het noorden kwijt is, net als het volledige Vlaamse politieke landschap, dat geconfronteerd wordt met een partij - de N-VA- die het wil vernietigen".

LEES OOK. Geens krijgt week extra om De Wever te lanceren: doel blijft duo met Magnette (HLN+)

In de zoektocht naar een nieuwe regering is CD&V-coryfee Koen Geens momenteel aan zet.
Photo News In de zoektocht naar een nieuwe regering is CD&V-coryfee Koen Geens momenteel aan zet.41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  @ Anna Pauels, het staat er anders zwart op wit hoor, in paragraaf 1 al:" In haar streven naar een beter bestuur en meer democratie kiest de Nieuw-Vlaamse Alliantie logischerwijs voor de onafhankelijke republiek Vlaanderen, lidstaat van een democratische Europese Unie." Duidelijker kan toch niet. Hebt u de statuten zelf wel gelezen?

 • Gino Sinnesael

  Défi is al van in het begin een extreme partij. Het verschil is dat zij niet de profiteurs, maar de sponsorende Vlamingen viseren! Met de paar stemmen die ze hebben, zouden ze beter wat nederige (en realistischer) zijn...

 • Willem Van Severen

  Democratie in Wallonië: negeer de grootste partij...

 • Luc Verberght

  NVA gaat regeren met de CDNV maar vergeet dat zij altijd geregeerd hebben en verantwoordelijk zijn voor verleden niet linkse partijen die waren er niet altijd bij

 • evelyne dewulf

  Nva en defi hebben zelfde visie en missie...