"N-VA echt bereid om iets voor laagste pensioenen te doen”

Lorin Parys.
BELGA Lorin Parys.
N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys herhaalt dat zijn partij bereid is om de laagste pensioenen aan te pakken, op voorwaarde dat het Belgische "institutionele status quo doorbroken wordt". Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1, daags voordat informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hun opdracht teruggeven aan de koning.


Parys bevestigde dat er de afgelopen weken veel contacten zijn geweest tussen N-VA en PS, ook zondagavond nog, maar hij weigerde te zeggen hoe die verlopen zijn. "Ik kan wel vertellen dat het aan de onderhandelingstafel anders is dan wat je erover leest in de kranten of op sites. Wij proberen de discretie te bewaren om het overleg net alle kansen te geven."

Hij herhaalde dat het de N-VA menens is om iets te doen aan de laagste pensioenen. "Als je je leven lang gewerkt hebt, en je komt dan tot de vaststelling dat je enkel recht hebt op een schamel pensioen, dan moeten we een inspanning leveren om dat te veranderen."

Zo'n ingreep moeten volgens Parys wel gebeuren binnen een afgesproken budgettair kader "én binnen het kader van hervormingen die ons uit de problemen moeten halen". "Het doorbreken van het institutionele status quo hoort daar bij. Als België sukkel je van de ene crisis in de andere, het is een kwestie van gezond verstand dat je daar iets aan doet. Als men daar neen op blijft zeggen, dan is dat enkel omdat men op een regering zonder Vlaamse meerderheid rekent, die wat inschikkelijker zou zijn."

Voor die strategie kan de PS - want over die partij gaat het - eigenlijk geen ongelijk krijgen, aldus Parys. "Voor de kerstvakantie zag je hoe de Open Vld zich inschikkelijk opstelde om een aantal PS-eisen in te willigen."

Morgen komt een einde aan de informatieopdracht van Coens en Bouchez. Komt nu N-VA-voorzitter Bart De Wever aan zet? Parys: "We zullen wel zien, maar je kan je daar alleen maar beschikbaar voor stellen. Het is het staatshoofd dat beslist, na consultatie van de andere partijvoorzitters.”
54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jaak Casteleyn

  Die gele partij en bij uitbreiding hun vertegenwoordigers zijn voor geen haar te vertrouwen, hun voorzitter heeft een patent op leugens en minachting voor de bevolking. Steeds afgeven op anderen en er zelf niks van bakken buiten polarisatie en afbraak om hun gedachtengoed op te dringen. Als zij bereid zijn iets te doen, zijn wij bereid om ze buiten te stemmen.

 • katleen verbrugge

  1500 euro en op 75 jaar op.pensioen volgend het N-VA stelsel.

 • Dirk Thyssen

  Geloof er geen jota van ,jullie hebben kans genoeg gehad er iets aan te doen . Als puntje bij paaltje komt draaien jullie het zo dat er maar een beperkt aantal mensen een aalmoes zullen krijgen . Jullie rijke vriendjes daarentegen ......

 • GERARD DE PELECIJN

  Ze zijn bereid om iets voor de mensen te doen, wij zijn altijd bereid om te gaan stemmen!

 • Peter Hegge

  Pensioenen omhoog voor enkel diegene die een lidkaart van de N-VA heeft. Dat is wat ze zouden willen.