“N-VA beloofde Hendrik Vuye tijdens etentje topbenoeming als hij niet opkomt met eigen lijst”, minister Weyts ontkent: “Indianenverhaal”

Hendrik Vuye.
BELGA Hendrik Vuye.
Vlaams N-VA-minister Ben Weyts heeft Kamerlid Hendrik Vuye een mooie benoeming beloofd op voorwaarde dat hij op 26 mei niet deelneemt aan de verkiezingen met een eigen lijst. Dat schrijft het weekblad Knack. De voormalige N-VA’er Vuye zou het aanbod geweigerd hebben. Minister Weyts ontkent ten stelligste.

De grondwetspecialist Hendrik Vuye was aanvankelijk fractieleider van N-VA in de Kamer, maar verliet de partij samen met zijn kompaan Veerle Wouters uit onvrede. Beiden konden niet meer leven met de “te softe" communautaire koers van de N-VA. Vuye ontpopte zich sindsdien geregeld tot kwelduivel langs de Vlaamse flank van zijn voormalige partij.

Volgens Knack heeft Vlaams minister Ben Weyts tijdens een etentje een voorstel gedaan aan Vuye. Hij stelde voor dat N-VA Vuye aan een mooie benoeming kan helpen, bijvoorbeeld bij het Grondwettelijk Hof, op voorwaarde dat hij niet deelneemt aan de verkiezingen met een eigen lijst. De reden daarvoor zou zijn dat voor N-VA elke procent kiezers van levensbelang kan zijn. Vuye zou ook mee mogen onderhandelen over een eventuele staatshervorming in het scenario.

In een reactie heeft minister Weyts het over een indianenverhaal, dat hij zelf via een tweet heeft vernomen. “Verbazingwekkend dat zulke indianenverhalen gelanceerd worden. Ik ontken het ten stelligste”, luidt het. “Met wie ik ga eten en wat ik allemaal bespreek, daar heeft niemand zaken mee.”
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Slootmans

  @Geert Verschelde. Je hebt er daarentegen geen enkel probleem mee om de jongeren en toekomstige generaties met enorme schade op te zadelen. Zolang jij en je vriendjes maar verder op de poef kunnen genieten. Apres nous ...

 • Christiane Van Croonenborch

  Daarom ging de Wever in zee met de socialisten Jokke vanaeken voor het bestendigen van de macht Welke partij deed alweer het grootste kiezersbedrog in Antwerpen ? onze burgemeester en Jokke weet dat ze boter op hun hoofd hebben de socialisten zoals er veel zijn maar dat ze wel de bezielers waren van onze sociale zekerheid Je kan misschien was sociale geschiedenis lezen eventueel

 • guido vermeyen

  Ik ben geneigd Vuye te geloven...Weyts komt te pas en te onpas met ideetjes naar voor, die onuitvoerbaar zijn, maar komt toch in beeld, systeem Peeters zeg maar. Wat heeft Vuye te verliezen ...ik bekijk hem als een verstandig man, die door de NVA bij het vuilnis werd gezet.

 • Geert Verschelde

  De fanclub van NV-A ziet in dat deze partij meer dan nodig zal zijn om ons, Vlamingen, te beschermen tegen groen. Groen die ons zou willen uitmelken om de klimaatwijziging te betalen.

 • Fons Casteels

  Als het over de NVA gaat, is Knack even betrouwbaar als Bjorn Soenens over Trump. Wat Knack hier beweert, is echt absurdistan. Bij de NVA weten ze dat Wouters en Vuye politiek uitgeteld zullen zijn na 26 mei. Ze hebben geen budget voor een deftige kiescampagne, en dus halen ze in de verste verte de kiesdrempel niet. En dus is er geen enkele reden voor de NVA om wat dan ook toe te geven.