"N-VA behaalt volstrekte meerderheid bij bedrijfsleiders"

Bart De Wever.
BELGA Bart De Wever.
Mochten de Vlaamse bedrijfsleiders het op 25 mei voor het zeggen hebben, dan behaalde N-VA een volstrekte meerderheid. Dat blijkt uit een enquête van Trends. De partij scoorde 52,3 procent van de stemmen van de ondervraagde ondernemers, die Bart De Wever ook graag premier zien worden.

De regering-Di Rupo is volgens de ondervraagde ondernemers zwaar gebuisd: ze krijgt een score van 3,8 op 10. De premier zelf doet het met 3,9 op 10 al niet veel beter. De Vlaamse regering scoort beter. De regering-Peeters II krijgt een 5,7 op 10, Peeters zelf 5,9 op 10.

Dat de bedrijfsleiders een voortzetting van de regering-Di Rupo niet zien zitten, is dus duidelijk. 52,3 procent van de ondervraagden zou vandaag stemmen op de N-VA. Open Vld behaalt 19,8 procent en CD&V 10 procent. Voor de Vlaamse verkiezingen kiest 51,8 procent voor N-VA.

Eerste minister
Bart De Wever is de topfavoriet om eerste minister te worden. 40,5 procent zou hem graag de regering zien leiden; Kris Peeters scoort hier 22,6 procent. Een opvallende derde plaats is weggelegd voor minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Als het van de bedrijfsleiders afhangt, mag Kris Peeters aan het roer blijven van de Vlaamse regering. Al is het verschil hier minder groot: 31,6 procent van de ondervraagden kiest voor Peeters, 30,8 procent voor De Wever.