'Muzikale drug' baart experts zorgen

UNKNOWN
Dokter Mireille Vergucht, woordvoerster van het Vlaams Platform Tegen Drugs, waarschuwt voor de gevaren van i-dosing. Dat is een digitale drug waarbij je muziek beluistert die je in een roes brengt, schrijven de Concentra-kranten.

Het gaat om muziek die bestaat uit elektronische klankpatronen die de luisteraars in een roes brengen. Op YouTube zijn filmpjes te zien van tieners die plots euforisch worden tijdens een luistersessie.
 
Stepping stone
De grote toegankelijkheid van de digitale drug baart deskundigen zorgen. "Het gaat om een legale drug, maar ik denk dat we toch voorzichtig moeten zijn", zegt Mireille Vergucht van het Vlaams Platform Tegen Drugs.

"Ik geloof in de 'stepping stone'-theorie, die stelt dat het gebruik van softdrugs de overgang naar harddrugs zoals heroïne vergemakkelijkt. Jongeren leren via die muziek de roes kennen en willen verder op verkenning."
 
Geen onderzoek
Psychiater Frieda Matthys, voorzitter van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD), wijst erop dat er nog geen onderzoek is gevoerd naar muzikale ervaringen als opstap naar drugs.

"Het is bekend dat het zoeken naar een muzikale roes en drugs kunnen samengaan, maar het is niet duidelijk of muziek dan de oorzaak van het drugsgebruik is." (belga/tw)