"Moskeeën zullen verminderen, maar groter worden"

Het aantal moskeeën in steden als Antwerpen zal dalen. De kleinere moskeeën zullen verdwijnen, de moskeeën die overblijven zullen groter én beter uitgerust zijn. De moskeeën zullen immers met hun tijd moeten meegaan. Dat zegt Mohamed Chakkar van de Federatie van Marokkaanse Verengingen als reactie op het voorstel van Antwerps schepen Monica De Coninck die een drastische vermindering van het aantal moskeeën wil.

Historisch gegroeid
Dat er zoveel kleinere moskeeën zijn, is historisch gegroeid. "De kleinere moskeeën, voor een 60 tot 70 personen, zijn ontstaan voor het comfort van de mensen. Dat wil zeggen dat ze werden opgericht waar veel mensen wonen zodat ze makkelijk naar de moskee konden gaan zonder de bus of de tram te moeten nemen. Die moskeeën worden ook nu nog vooral door de oudere generaties gebruikt", verduidelijkt Chakkar.

Met de tijd mee
De jongere generaties kunnen zich wel makkelijk verplaatsen en verkiezen grotere moskeeën die bijvoorbeeld ruime parkeermogelijkheden bieden. Volgens Chakkar is het dan ook onvermijdelijk dat de moskeeën in de toekomst groter, maar kleiner in aantal zullen zijn. "Hoewel de oudere generatie die evolutie absoluut niet graag ziet gebeuren, maar de moskeeën zullen met hun tijd mee moeten gaan", aldus Chakkar.

Nieuwe evoluties
Hij ziet daarnaast nog een aantal nieuwe evoluties. "De moskeeën zullen aangepast moeten worden aan het straatbeeld waarin ze worden ingeplant. Ze zullen ook een interne verjonging moeten ondergaan willen ze publiek blijven aantrekken. Tot slot zal ook de vernederlandsing in de moskeeën zich verder doorzetten."

Vernederlandsing
Volgens Chakkar wordt er nu al steeds meer in het Nederlands gepreekt in de moskee. "Dat is ergens ook logisch. Het publiek wordt steeds jonger. Zij spreken niet meer zo vlot Arabisch. Dus de imam moet wel in het Nederlands spreken als hij wil dat zijn preek wordt begrepen", besluit Chakkar. (belga/tdb)

Mohamed Chakkar.
UNKNOWN Mohamed Chakkar.