"Molenbeekse agenten moeten meedoen aan ramadan"

PHOTO_NEWS
De politieagenten in Molenbeek moeten meedoen met de ramadan. Ze mogen niet eten of drinken overdag, en niet verbaliseren. Dat zeggen interne politiebronnen aan de krant Het Laatste Nieuws en het wordt bevestigd door politievakbond NSPV. Een woordvoerster van de gemeente ontkent dit.

Bart Velle, verantwoordelijke bij de neutrale politievakbond NSPV voor de Brusselse gemeenten, zegt dat hij al meerdere klachten in die zin heeft gekregen, en dat al enkele jaren op rij. Over de vraag om niet te verbaliseren of niet te eten of drinken, bestaat evenwel geen officiële nota. "Ik krijg klachten van collega's daarover, en ik geloof die mensen. Maar er staat niets op papier. Ik heb geen bewijzen", aldus Velle.
 
Enkel in Molenbeek
Volgens de verantwoordelijke van de politievakbond krijgt hij enkel uit Molenbeek dergelijke klachten, niet uit andere politiezones in Brussel. De maatregel zou moeten dienen om de gemoederen niet op te hitsen tijdens de periode van de ramadan, aldus Velle.
 
Bevel van burgemeester
Volgens Het Laatste Nieuws zou het om een rechtstreeks bevel gaan van burgemeester Philippe Moureaux. Aan de krant ontkent Moureaux dat hij zo'n opdracht gaf.
 
Tekort aan manschappen
Volgens de politievakbond kaderen de klachten in de problematiek van het tekort aan politiemensen in het Brusselse. De Brusselse politiezone West, waar Molenbeek onder valt, kampt met een tekort van ongeveer 160 krachten. Voor het hele Brusselse gewest zijn dat er duizend. "Terwijl er maar duizend politiemensen voor gans het land mogen bijkomen", aldus Velle.
 
"Niet toleranter"

Bij de politie van Molenbeek was vandaag niemand bereikbaar voor commentaar, maar een woordvoerster van de gemeente spreekt de beweringen tegen.

"Dat klopt niet. Er is geen opdracht om deel te nemen aan de ramadan. Agenten mogen niet eten of roken op straat. Maar dat mag nooit". Ze ontkent ook dat er een verbod is om te verbaliseren. "Het is fout dat er tijdens die periode toleranter zou worden opgetreden. De agenten moeten verbaliseren zoals gewoonlijk".

Nog volgens de woordvoerster komen deze beweringen jaarlijks terug en moet de gemeente telkens weer de foute beweringen rechtzetten. (belga/lb)

BELGA