"Minister Weyts was via inspectie al op de hoogte van wantoestanden in kippenbedrijf Wingene"

Hermes Sanctorum haalt vandaag uit naar minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.
BELGA Hermes Sanctorum haalt vandaag uit naar minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) was via zijn inspectiediensten al op de hoogte van de wantoestanden in het in opspraak gekomen kippenbedrijf Pyfferoen. Dat zegt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum. Volgens Sanctorum werd het West-Vlaamse bedrijf een jaar geleden al eens geïnspecteerd en kwamen toen ook al wantoestanden aan het licht. 

Volgens het onafhankelijke parlementslid werd de inspectie een jaar geleden uitgevoerd door dezelfde inspecteurs, en waren de inbreuken die toen werden vastgesteld van dezelfde aard als die op de beelden die dierenrechtenorganisatie Animal Rights kon maken. Toch kon het bedrijf de activiteiten verderzetten, klinkt het. 

Falen van beleid

"Inbreuken die worden vastgesteld door de ogen van de inspectie worden administratief afgehandeld, terwijl diezelfde inbreuken vastgesteld door de ogen van het grote publiek - via de lens van Animal Rights - leiden tot maatregelen", zegt Sanctorum. "Het zou niet mogen dat bedrijven zich minder zorgen maken over de komst van officiële inspectie dan over de komst van een ngo. Dit is puur falen van beleid."

Volgens Sanctorum is er een probleem met de handhaving op dierenwelzijn. Hij diende enkele weken geleden een motie in om die handhaving door te lichten, maar die werd niet gesteund door de minister, zegt hij. Het parlementslid stelt Weyts dezelfde vraag morgen opnieuw.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts kreeg het vandaag zwaar te verduren.
Photo News Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts kreeg het vandaag zwaar te verduren.
Animal Rights kaartte gisteren de mishandeling van legkippen bij het bedrijf Pyfferoen aan.
RV / Animal Rights Animal Rights kaartte gisteren de mishandeling van legkippen bij het bedrijf Pyfferoen aan.
RV / Animal Rights32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido taens

  Weyts van NVA en zijn toekomstige zwager vandebos michel ceo van GAIA hebben laten weten dat ze om iedereen content te stellen(legkiekens) 3 dagen te gaan leven tussen HUN LEGKIEKENS.

 • Raoul Rouma

  En om hun geweten te sussen keren ze het onder het tapijt van Europa! Weyts beseft als geen ander dat de show niet kan blijven duren, geld en macht kan je niet blijven uitdagen d.w.z begaan zijn met dieren zolang dat je er zelf beter van wordt.

 • Jos Temmerman

  Weyts daarvan op de hoogte ? waarschijnlijk aardig centje bijverdiend.

 • Anna Vandenberg

  Het resultaat van de goed koop maatschappij gepromoot door Groen. Leer de mensen terug dat niets gratis is en geef zelf het voorbeeld leer toekomen met minder. Ik vraag me altijd af waar politici hun riante weddes aan besteden. Mieke Vogels met reizen op Radio 1 heeft ze dat toch fier verkondigd.

 • Frans Dedokker

  De olmense zoo sluiten was een wijze beslissing! Dit moet ook sluiten maar word beschermd door de boerenbond..