'Mijn getuigenis van onrecht': politie richt zware wapens op onschuldige Marokkaan (18)

Yassine Boubout, Marokkaans lid van burgerrechtenorganisatie Movement X, wou in het Wijnegem Shopping Center twee rijstpapjes en een fles water halen, toen hij plots zonder aanwijsbare reden op zijn knieën werd gedwongen en geweren op hem gericht kreeg. "Waarom ik als Marokkaan? Was het mijn kledij? Mijn kleur? Dit is hoe je radicalisme kweekt." In een reactie zegt de politie dat ze in tijden van zware terreurdreiging snel moeten handelen. "De man is opgepakt omdat hij heisa maakte bij een identiteitscontrole."

Activist Dyab Abou Jahjah had het maandag op Twitter al over een "onaanvaardbare arrestatie op basis van etnische profilering". De 18-jarige Yassine Boubout deed gisteravond zelf zijn verhaal op Facebook en verzamelde tot nu toe zo'n 10.000 likes, meer dan 1.000 reacties en meer dan 4.000 shares.

Maandagmiddag wou Yassine Boubout met een vriend tijdens zijn schoolpauze eten halen in de Carrefour in het Wijnegem Shopping Center. Aan de kassa richtte een agent plots zijn wapen op Yassine. "Ik werd gecommandeerd om op mijn knieën te gaan", schrijft hij op Facebook. "Vol angst, adrenaline en verbazing vroeg ik verstijfd naar de reden waarom ik een wapen op mij gericht kreeg. 'Op uw knieën verdoeme' kreeg ik herhaaldelijk te horen als antwoord."

"Eén foute beweging en ik kon dood zijn"
Yassine werd omsingeld door zwaarbewapende agenten en bleef maar roepen dat hij een student was. Hij wou een verklaring voor zijn aanhouding, maar kreeg die niet. Yassines rugzak werd doorzocht en hij werd gefouilleerd. Hij vreesde voor zijn leven. "Het wapen was op mij gericht en zijn vinger zat op de trigger. Eén foute beweging en ik kon een kogel door mijn hoofd hebben gekregen. Je kan jaren wapentrainingen hebben gehad maar ongelukken kunnen altijd gebeuren en dat is waar ik aan dacht: 'Elk moment kan er een kogel uit het wapen vliegen en me doden'."

Twintig minuten moest Yassine op zijn knieën blijven zitten. "Ben ik een terrorist? Is dit omdat ik moslim ben? Heb ik iets misdaan? Dat waren de vragen die in me opkwamen." Hij voelde zich een gevangene van Guantanamo Bay met al die wapens en de hysterie. "Ik voelde mij een TERRORIST."

Geviseerd
Omstaanders die het incident wilden filmen, werden volgens Yassine bedreigd. Uiteindelijk werd de student weggebracht naar het politiekantoor van Mortsel, waar hij pas iets na 15 uur weer werd vrijgelaten uit zijn cel.

Politiewoordvoeder Sven Verbaenen zegt dat er een man met een rugzak in het Shopping Center rondliep, die door de gangen slenterde en herhaaldelijk naar het toilet ging. "Het signalement ging om een jonge man, getaande huidskleur, zwarte joggingbroek, grijze pull en met rugzak. Yassine voldeed aan die beschrijving en is daarom gecontroleerd. Hij begon echter meteen moeilijk te doen, te roepen en te tieren. Er ontstond rumoer en mensen aan de kassa's van de Carrefour werden zenuwachtig. Yassine is dan meegenomen naar kantoor om de rust in het Shopping Center te herstellen. Op kantoor heb ik hem uitgelegd welk signalement bij de politie was binnengekomen. Had hij even meegewerkt, dan was hij meteen weer vrijgelaten. Uit camerabeelden van het Shopping Center bleek kort erna dat de verdachte man al naar buiten was gewandeld."

Radicalisme
Woord tegen woord dus, zo lijkt het. "Mijn verhaal is 1 van de velen die er al zijn en die er nog zullen komen", zegt Boubout op Facebook. "Racial profiling is nu meer dan ooit. Jongeren, waaronder mezelf, voelen ons meer en meer geviseerd. We kunnen niet eens meer een middagpauze houden zonder dat er een wapen op ons wordt gericht. Jongeren worden dit beu! Ik word dit beu! Hoe kunnen we normaal functioneren als er telkens een sticker met "mogelijk terrorist" op je voorhoofd wordt geplakt. Dit is hoe je radicalisme kweekt. Dit is wat IS in zijn voordeel gebruikt." Yassine Boubout roept daarom op om gelijkaardige gevallen te melden met de hashtag #musliminbelgium.