"Mij zou het nooit overkomen, dacht ik. En toch werden al onze rekeningen leeggeplunderd"

Cindy Baeyens.
VRT Nws Cindy Baeyens.
Vorig jaar zijn in België 3.205 gevallen van fraude met internetbankieren geteld. Dat zijn er bijna zeven keer meer dan in 2016, toen dat 475 keer gebeurde. De fraudeurs maakten ruim 2,5 miljoen euro buit. Bankenfederatie Febelfin waarschuwt daarom om nooit bankcodes te delen via e-mail, sociale media of telefoon.

Ook Cindy Baeyens kan er sinds kort over meepraten. Zij werd opgelicht toen ze een fototoestel via tweedehands.be wilde verkopen. "Ik heb altijd gezegd dat mij dat niet zou overkomen. Ik was daar te nuchter voor, dacht ik. Maar toch is het gebeurd."

De oplichter contacteerde Cindy via WhatsApp. Er werd een prijs voor het fototoestel afgesproken, maar de vrouw moest eerst zelf één eurocent overschrijven. Zogezegd om te bewijzen dat ze te goeder trouw handelde. Dat vond ze vreemd, maar ze ging toch in op de vraag.

Tikkie
De overschrijving gebeurde via de Tikkie-app, waarmee je vlot kleine bedragen kan overschrijven. Die bleek echter vervalst. Intussen had Cindy wel haar bankgegevens en -code ingegeven.

"'s Morgens sta ik op en ik zie dat alles weg is. Van mij, van mijn echtgenoot, onze spaarrekening, van mijn drie kinderen: nul komma nul euro op alle rekeningen."

"We zien nog altijd fraudegevallen die te maken hebben met de klassieke phishing", aldus Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. "De fraudeur hengelt daarbij naar persoonlijke codes. Ze gaan daarvoor wel gebruik maken van verschillende communicatiekanalen. Vroeger gebeurde dat via e-mail, maar nu worden ook Facebook, WhatsApp en andere socialemediakanalen gebruikt."

"Cash aan de deur"
Cindy kreeg van haar bank al het geld terug en wil met haar getuigenis anderen waarschuwen. "Als iemand nog iets van mij wil kopen, moet die dat voortaan cash aan de deur betalen. Geen overschrijvingen meer."

Sinds eind vorig jaar proberen fraudeurs via meerdere pogingen telkens een kleiner bedrag buit te maken. Gemiddeld levert hen dat per keer 788 euro op. 
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freek Verdeyen

  Gelukkig heeft ze haar geld treggekregen van de bank, die hebben geld genoeg.

 • Jean Pierre Stampaert

  Ik heb daar toch mijn bedenking bij ze kan wel door slim zijn maar van die euro cent overschrijven op een andere zijn rekening voor een aankoop van haar zelf dat gaat er bij mij niet in als de bank toch alles terug betaald waar is dan het probleem!!!!! Om eens stom te doen!!!

 • Jozef Van Buynderen

  @Yannick: kan je wat meer uitleg geven. Wat normaal gezien is het onmogelijk wat jij vertelt, je hebt immers naast je code ook je bankkaart nodig.

 • Danny Lepomme

  Waarom zou je in godsnaam zelf een betaling moeten verrichten voor een artikel dat je wil verkopen !!! Dan moet er toch al een belletje gaan rinkelen, me dunkt ! Blijkbaar trappen mensen daar dus nog in !

 • danny buyse

  @Paul Voets, home banking is veilig! Je pincode moet je gebruiken met je digipass en niet doorgeven rechtstreeks op je pc of telefoon!