“Met de holocaust lach je niet”: Bart Somers roept burgemeester D’Haese op om carnavalisten te overtuigen

VTM
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken roept de Belgische overheid op om het carnaval in Aalst te veroordelen en te verbieden. Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) verzet zich uitdrukkelijk tegen die oproep. “Hij lijkt de essentie van een vrije samenleving niet te begrijpen”, klinkt het. “Het komt geen buitenlandse minister toe om te bepalen wat in Aalst wel en niet mag”, zegt D’Haese. “Dat zal ik zelf wel bepalen.” Intussen heeft Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) de burgemeester opgeroepen om de carnavalisten ervan te overtuigen dat je met de holocaust niet lacht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Israel Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, riep de Belgische overheid donderdag via Twitter op om het carnaval in Aalst te veroordelen en te verbieden. “België zou zich als westerse democratie moeten schamen om zo’n giftige antisemitische vertoning toe te laten”, klonk het.

D’Haese vindt de oproep “te gek voor woorden” en herhaalt dat Aalst carnaval geen antisemitische parade is. “Er is geen plaats voor racisme, wel voor spot en humor.” De oproep om Aalst Carnaval te verbieden is wat D’Haese betreft “disproportioneel”. De burgemeester vindt dat - ondanks de controverse en gevoeligheden binnen de Joodse gemeenschap - inwoners van Aalst het recht hebben om Joodse karikaturen te gebruiken tijdens de optocht. “Een beetje censuur bestaat niet”, zegt D’Haese, die waarschuwt voor een hellend vlak. “En ik ben geen censuurmeester of censuur-burgemeester. En ik zal dat nooit worden.” De Aalsterse burgemeester ziet ten slotte nog een “groot verschil tussen wat mensen in de straat denken en de oproepen die men nu lanceert. “Als federaal parlementslid hoopt hij “dat de zin voor zelfrelativering mag terugkeren.”

Minister Bart Somers: “Men lacht niet met slachtoffers van de Holocaust”

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) vraagt aan burgemeester D’Haese (N-VA) om de carnavalisten te overtuigen “dat er dingen zijn waarmee men niet lacht”. Dat meldt VRT NWS. “Men lacht niet met slachtoffers van de Holocaust.” 

Somers wil weliswaar geen verbod op de karikaturen, omdat “we leven in een samenleving die het recht op vrije meningsuiting erg belangrijk vindt”. “Maar het is niet omdat er iets mag, dat je het moét doen”, aldus Somers. 

Minister Bart Somers (Open Vld)
Photo News Minister Bart Somers (Open Vld)

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) willen niet reageren op de oproep van Katz. Vorige maand zei Jambon tijdens een bezoek aan het voormalige vernietigingskamp in Auschwitz wel dat de carnavalisten in Aalst beter geen Joodse karikaturen hadden gebruikt, gelet op wat de Joodse bevolking heeft meegemaakt. De minister-president blijft achter die uitspraken staan, zegt zijn woordvoerder donderdag. 

Unesco

Het carnaval in Aalst was vorig jaar in opspraak gekomen omdat op een praalwagen Joodse karikaturen stonden afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Na de editie van vorig jaar kwam er niet alleen kritiek van de Joodse gemeenschap, maar ook Unesco noemde de karikaturen respectloos. 

In december schrapte de VN-organisatie op aandringen van burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) het evenement van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Katz had dat toen al toegejuicht als een “morele beslissing die gebaseerd was op principes”.

Vrees voor vloedgolf aan Joodse karikaturen

Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme hadden gisteren in een open brief ook al duidelijk gemaakt dat ze zich “grote zorgen” maken om het evenement. Ze riepen het Aalsterse stadsbestuur en de organisatoren op om maatregelen te nemen “zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft”.

Als gevolg van de ophef wordt dit jaar gevreesd voor een vloedgolf aan Joodse karikaturen tijdens de stoet. Verschillende carnavalsverenigingen waarschuwden daar al voor: zij willen de vrije meningsuiting verdedigen.

Klachtenloket

Als tegenreactie komt er dit jaar een speciaal klachtenloket voor racisme en xenofobie, dat 24 uur op 24 open is. De editie 2020 wordt ook de zwaarst beveiligde ooit: honderd camera’s, een heli die het feestgedruis in de gaten houdt, een parcours dat hermetisch afgesloten wordt voor onbevoegden en 10% meer agenten dan gewoonlijk. “Er zullen niet minder dan 825 shifts gedraaid worden”, aldus D’Haese.

Lees ook: Zorgen om antisemitisme en strenge veiligheidsmaatregelen op Aalst Carnaval: “We moeten ons eens bezinnen”

Israel Katz.
EPA Israel Katz.