"Megastallen" al goed voor 70 procent varkensvlees en pluimvee

Milieuorganisatie Greenpeace breekt vandaag opnieuw een lans voor een kleinschaligere landbouw. Uit een eigen studie blijkt de heel forse opmars van de "megastallen". Die veeteeltbedrijven met een omzet van minstens 500.000 euro per jaar waren in 2016 al goed voor 70 procent van het Belgische varkensvlees en 72 procent van het pluimvee.

"Deze ondernemingen worden volop gesubsidieerd door de Europese Unie, met rampzalige gevolgen voor de kleine boeren, en voor klimaat en milieu", dixit Greenpeace.

De milieuorganisatie liet onderzoeken hoe de Europese landbouwsubsidies worden gebruikt. De subsidiëring leidt tot steeds grotere concentratie van vlees- en zuivelproductie in steeds minder en grotere bedrijven, zo blijkt. Ook in België was er een "enorme groei": nu zijn er 4.120 megastallen op een totaal van 28.730 boerderijen in België. Bij varkensvlees en pluimvee zijn die grote landbouwbedrijven dus goed 70 procent aandeel. Voor varkensvlees was dat 29 procent in 2004. Dat jaar werd ook 27 procent van het pluimvee in die bedrijven gekweekt.

Voor zuivel is de stijging niet zo groot: van 3 procent in 2004 naar 25 procent. Een van de redenen zijn de melkquota die tot 2015 van kracht waren, aldus Greenpeace.

De milieuorganisatie vraagt meer steun voor kleinschalige, ecologische landbouw. "Deze situatie is niet langer houdbaar. De kleine boeren zijn het slachtoffer van de manier waarop de Europese subsidies nu worden verdeeld. Dat is ontoelaatbaar", zegt expert duurzame landbouw Sebastien Snoeck. Het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid moet voor hem boeren steunen die de natuur actief herstellen en beschermen. Hij wijst op de "enorme impact" van megaboerderijen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PIETER ROGIERS

  Grote, nieuwe moderne stallen zijn trouwens beter voor het dierenwelzijn, Greenpeace-medewerkers zouden eens een tijdje moeten meedraaien op een modern veebedrijf om wat realiteitszin aan te leren!

 • rik lagrou

  Men heeft vorig jaar vergunning gegeven terwijl ieder tegen was in omgeving Hoe kan dat Landbouwzone maar toch stal 10000 dieren mogen bouwen ??

 • Piet Van Buggenhout

  Als we vleesverbruik willen minderen is reguleren van megastallen een stap in de goede richting. In plaats van als vegetariër het vlees weigeren van een dier dat toch al dood is, kan men beter de productie in megastallen beperken. Dan neem je tenminste de broodwinning niet af van een kleine boer. Maar tja, ze kunnen dan misschien niet meer roepen dat ze beter zijn dan de rest

 • Christine Laevers

  Fons Casteels : ik denk niet dat Greenpeace en Natuurpunt zich bezig houden met de productie van mechanische schuurborstels voor koeien die de wei niet op mogen, noch voor filterinstallaties en noch voor roterende melkplatvormen. Dat is de agro-industrie!

 • Robert Reijniers

  Geef ons terug voeding die die naam waardig is. De supermarkten kunnen zowel het probleem vormen maar ook de oplossing bieden. De vleessector zal zich grondig moeten herbronnen en liefst zonder adviezen van de Boerenbond. De consument zal moeten begrijpen dat alles zijn prijs heeft.