"Medeverdachte gechoqueerd door beschuldiging"

PHOTO_NEWS
Nacer Bendrer, de medeverdachte in het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum in Brussel, is deze voormiddag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Zijn advocaten, meester Thomas Descamps en de Franse strafpleiter Julien Blot, hebben daar om de vrijlating van de 26-jarige man gevraagd. De raadkamer spreekt zich in de loop van de dag uit.

Nacer Bendrer wordt door de Belgische speurders gezien als een medeplichtige aan de aanslag maar volgens zijn advocaten heeft hij met de feiten niets te maken. "We zullen dat ook aantonen en vroeg of laat zal onze cliënt vrijgelaten worden", zegt meester Descamps. "Het dossier is wat hem betreft een opgeblazen ballon die zal leeglopen. Het feit dat hij als medeplichtige wordt beschouwd en niet als mededader, is voor ons al een signaal. Intussen werkt meneer Bendrer mee met het onderzoek maar hij is wel gechoqueerd door wat hem ten laste wordt gelegd."

Bendrer is weliswaar moslim maar heeft volgens zijn advocaten helemaal niet het profiel van een geradicaliseerde jihadist. De man werd op 9 december opgepakt in de omgeving van Marseille en maandag aan België uitgeleverd. Sindsdien zit hij in de gevangenis van Namen, waar hij afgezonderd wordt van de andere gedetineerden.