‘Mars tegen Marrakesh’ mag toch doorgaan

Ook de harde kernen van verschillende Belgische voetbalclubs engageren zich om deel te nemen aan de mars. Twee jaar geleden kwamen ze ook al op straat na de aanslagen in Brussel. (archiefbeeld)
BELGA Ook de harde kernen van verschillende Belgische voetbalclubs engageren zich om deel te nemen aan de mars. Twee jaar geleden kwamen ze ook al op straat na de aanslagen in Brussel. (archiefbeeld)
De ‘Mars tegen Marrakesh’ mag zondag toch doorgaan in Brussel. Dat is beslist door de Raad van State en wordt gemeld door de organisatie. De betoging moet zich beperken tot een statische manifestatie op het Schumanplein, vertelde Filip Brusselmans, praeses van het Antwerpse KVHV, aan VTM NIEUWS. 

Brussels burgemeester Philippe Close en minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort hadden woensdag beslist dat de mars niet mocht doorgaan. “Er kan geen sprake zijn van een bruine mars in Brussel”, klonk het toen. Het verbod werd uitgevaardigd voor het hele Brussels gewest. 

Volgens Filip Brusselmans, praeses van het Antwerpse KVHV, werd de mars echter verboden uit politieke overwegingen en is er voor die beslissing geen wettelijke basis. Hij had vrijdag tegen de beslissing via zijn advocaat een gerechtelijke spoedprocedure bij de Raad van State opgestart. Die heeft gisteravond beslist dat de manifestatie dan toch mag doorgaan, al zal dat niet in de vorm zijn zoals de organisatoren eerst hadden voorgesteld: dus geen ‘mars’ met start- en eindpunt aan het Brusselse Noordstation. Wel mag een “statische betoging” plaatsvinden aan het Schumanplein, zoals de organisatoren in tweede instantie hadden voorgesteld na overleg met de politiediensten. Ook die viel onder het verbod. 

Het Brussels Gewest had ook een tegenbetoging verboden van een veertigtal organisaties, zoals studentenverenigingen, jongerenpartijen, vakbonden, antifascistische organisaties en mensenrechtenorganisaties. Ook die zou dus kunnen doorgaan, blijkt uit het persbericht van de Brusselse overheden.

Demonstratievrijheid

“De loutere omstandigheid of vrees dat een ernstige verstoring dreigt door geplande betogingen en tegenbetogingen naar aanleiding van het geplande evenement, verantwoordt niet het verbieden van dat evenement. Ten minste in de huidige stand van de procedure wordt aangenomen dat de overheid een inspanningsverplichting heeft om demonstranten in de uitoefening van hun demonstratievrijheid te beschermen”, klinkt het in het arrest van de Raad van State. 

Volgens de RvS kan een beperking gerechtvaardigd zijn als uit een risicoanalyse een concrete dreiging blijkt en die niet door extra politie-inzet kan afgewend worden. Maar de RvS acht dit niet het geval voor de betoging aan het Schumanplein. De RvS citeert een verslag van OCAD, het coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse, dat stelt dat het “onterecht” is om aan te nemen dat de betoging aan het Schumanplein niet vreedzaam zou bedoeld zijn.

Nu de organisatoren niet langer van plan zijn om aan het Noordstation te betogen, is de vrees dat migranten er in het Maximiliaanpark zouden belaagd worden bovendien “achterhaald”, zegt de RvS. Hetzelfde geldt voor de vrees dat wanordelijkheden zich zouden uitbreiden naar omliggende, gevoelige wijken, en dat andere groepen zich zouden aansluiten op het traject van de mars. Zo was er sprake van hooligans die zich onder de betogers wilden mengen.

Extreemrechtse organisaties

De betoging tegen het VN-migratiepact wordt georganiseerd door rechtse en extreemrechtse organisaties als studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren. Gezien de actualiteit voerden ze bij de Raad van State aan dat het “van essentieel belang” was om deze zondag te betogen, en niet op een later tijdstip. De rechtbank ging daarin mee. Met de Mars willen ze protesteren tegen het VN-migratiepact dat premier Michel mee heeft goedgekeurd.

De veiligheidsdiensten hebben de opdracht gekregen om de manifestatie te begeleiden, laten de kabinetten van Close en Vervoort weten. De minister-president en de burgemeester manen de manifestanten daarnaast aan tot kalmte. Ze geven aan geen ontsporingen te zullen dulden. “De politie zal alle maatregelen nemen om de orde te handhaven op het Brussels grondgebied.”
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Philippaerts

  De linksen in brussel op hun nummer gezet. Er worden zoveel betogingen met kans op problemen toegestaan. Zelfs voetbalwedstrijden waar grote risico's aan zijn worden niet verboden. De maatschappij moet dat toch ook betalen. En wie zegt dat deze betoging geweldadiger is dan die van de boeren.

 • maud hallett

  Natuurlijk dit is een verworven vrijheid, waarom zouden de mensen hun mening niet mogen laten kennen

 • stijn Leys

  Morgen ga ik de eerste keer in mijn leven betogen.normaal is dat de hobby van de linkse minderheden maar ik reken mij bij de stille meerderheid. Het aantal betogers zal niet de weerspiegeling zijn van het aantal mensen die tegen dit pact zijn want dat is de de stille meerderheid. Toch is het belangrijk om met zo veel mogelijk te zijn,..dus twijfelaars zet je rug recht en maak er zoals ik je eerste keer van! Tot zondag !! Stijn Leys

 • Remus Bogaert

  Ik veronderstel dat de organisatoren dan nadien ook verantwoordelijk zijn voor alle schade ? Maandag moet niet afgekomen worden met excuses van we werden uitgedaagd... De gewone burger betaalt steeds het gelag vd demonstraties van vakbonden,gelehesjes,rechtse bewegingen en ga zo maar door.

 • jan dessers

  Die bruine opmerking was er los over. Maar de eventuele schade moet dan ook federaal gedragen worden... justitie laat het toe..dus kosten federaal..