“Mars tegen Marrakesh gaat toch door”: organisatoren lappen Brussels verbod aan hun laars

Ook de harde kernen van verschillende Belgische voetbalclubs engageren zich om deel te nemen aan de mars. Twee jaar geleden kwamen ze ook al op straat na de aanslagen in Brussel. (archiefbeeld)
BELGA Ook de harde kernen van verschillende Belgische voetbalclubs engageren zich om deel te nemen aan de mars. Twee jaar geleden kwamen ze ook al op straat na de aanslagen in Brussel. (archiefbeeld)
De Mars tegen Marrakesh gaat zondag toch door in Brussel, ondanks het verbod van burgemeester Philippe Close. Dat laat Filip Brusselmans, preses van KVHV Antwerpen en organisator van de mars, weten aan Belga. Volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft de organisator het recht om het verbod aan te vechten, “maar als het bevestigd wordt zullen de politiediensten alles doen om het verbod te laten respecteren”, klinkt het.

“Wij zullen volgende zondag betogen tegen het Migratiepact van Marrakesh, ook al is er een verbod uitgevaardigd door de PS’ers Philippe Close, burgemeester van Brussel, en Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Gewest”, aldus Brusselmans. “Wij baseren ons op het recht van vergaderen en het recht van vrije meningsuiting.”

Mars tegen Marrakesh

Een aantal rechtse verenigingen kondigden afgelopen zondag aan dat ze een ‘Mars tegen Marrakesh’ wilden houden als protest tegen het VN-migratiepact. Het gaat onder andere om studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren. Ook de harde kernen van verschillende Belgische voetbalclubs engageren zich om deel te nemen aan de mars. 

Er werd deze week nog een aanvraag voor een manifestatie ingediend bij de Brusselse politie, 
maar die werd gisteren afgekeurd. Die beslissing werd genomen “op basis van informatie die werd bezorgd door de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene”, wordt gemeld in een persbericht in naam van burgemeester Philippe Close en Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Daaruit blijkt dat de manifestatie zich naar andere zones kan verspreiden. De minister-president zal daarom elke betoging verbieden in het hele gewest.” 

Bussen met betogers

“We zijn in overleg met onze advocaten om een spoedprocedure te starten bij de Raad van State, om alsnog het recht te krijgen om te betogen”, zegt Brusselmans deze voormiddag aan Belga. “Maar we moeten daarvoor wel nog de precieze teksten van Close en Vervoort krijgen. Totnogtoe hebben we van hen alleen een reactie gekregen via de media.”

Volgens Brusselmans zullen zondagochtend vanuit een zestal centrumsteden bussen met betogers naar Brussel vertrekken. “De deelnemers aan deze betoging zijn de mensen die het slachtoffer zullen worden van dat Migratiepact van Marrakesh”, zegt Brusselmans. “Zij hebben het recht hun mening te uiten op straat.”

We zijn niet uit op een confrontatie met de politie. Wij zullen geweldloos betogen.

Geweld

Zal dat met het huidige verbod niet uitdraaien op geweld? “We zijn niet uit op een confrontatie met de politie”, klinkt het. “Wij zullen geweldloos betogen.”

Deze week liep ook een aanvraag voor een tegenbetoging binnen bij de politie. Het is niet duidelijk of ook die manifestanten het verbod zullen overtreden. Maar ook eventuele tegenbetogers zijn geen probleem, maakt Brusselmans zich sterk. “Wij hebben onze eigen ordediensten, zoals de Verbondswacht van het KVHV, NSV en leden van Schild en Vrienden en Voorpost die al vaker manifestaties hebben begeleid.”

“Risico voor openbare orde”

Brussels minister-president Rudi Vervoort wijst er vandaag nogmaals op dat het besluit om elke betoging in het Brussels gewest te verbieden, verantwoord is. Hij herhaalde dat dit gebeurde op basis van informatie van de politiediensten.

Hij wees er ook op dat er berichten circuleerden dat extremisten en hooligans zich bij de betoging zouden aansluiten. Daarom was er voor hem een risico voor de openbare orde. Dat staat los van de vrijheid van meningsuiting, die de organisatoren inroepen. “Bovendien hebben we in Brussel al genoeg betogingen. Dat vraagt veel van de Brusselse politie”, aldus de minister-president.

Besluit aanvechten

Wat gebeurt er als de betoging toch doorgaat? “De politiediensten zullen alles in het werk stellen om het besluit dat ik genomen heb, uit te voeren”, aldus Vervoort, die er op wijst dat hij niet verantwoordelijk is voor de manier waarop de politie haar taken uitvoert.

Politie zal alles in het werk stellen om het besluit dat ik genomen heb, uit te voeren.

Hij wijst erop dat de organisatoren alle recht hebben om het besluit aan te vechten bij de Raad van State. “We leven in een rechtsstaat”. Op vragen of de omschrijving “bruine mars” goed gekozen was, wilde hij geen commentaar kwijt.

Bekijk ook:
278 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Hendrik

  De mensen zijn moe. De regering luisterd niet naar de mensen, en doen wat ze willen.Is Belgie nog een democratie ? Heeft het nog zin om te gaan stemmen ? In 2019 ga ik weg uit dit land, want ik ben Belgie kotsbeu

 • Bart Baeyens

  Dit is dan ook het soort protest dat je krijgt wanneer je (politieke correct) jarenlang angsten minimaliseert of gewoon negeert. Het is niet door te zwijgen dat multiculturele problemen verdwijnen. Ze smeulen verder, in het dagelijks leven van mensen, tot een kookpunt bereikt wordt. Een kookpunt waar vakbonden, middenveldorganisaties met hun armoede importeringsstandpunten verantwoordelijk voor zijn.

 • Leo Peeters

  Brussel verbiedt ‘Mars tegen Marrakesh’ -- Een opluchting voor de hypocriete N-VA die nu niet bestookt gaat worden met de vraag waarom er geen N-VA topmannen mee opstapten.

 • peter cornelis

  als hij niet wil luisteren naar de wil van de mensen, moet hij het maar voelen, ga maar eens op reis naar een land van de vluchtelingen dan weet je waarom , als je niks koopt van de opdringerige verkopers , dan bespuwen ze je, enkel als je met geld klaar staat zijn ze vriendelijk, deze week meegemaakt

 • julien van bosch

  Als Mr Michel de wensen van zijn volk aan zen laars lapt hebben die mensen ook het recht. Dat te doen en mogen ze ondanks verbot toch betogen