"Marokkaan in Brussel spilfiguur van terreurnetwerk"

Het Sheraton-hotel in Brussel was een van de vermoede doelwitten.
UNKNOWN Het Sheraton-hotel in Brussel was een van de vermoede doelwitten.

Een Marokkaan die in Brussel verbleef, was de organisator van het terreurnetwerk van elf personen waarvan de Marokkaanse politie de ontmanteling gisteren bekendmaakte. Dat schrijft een Marokkaanse krant vandaag. Volgens het Arabischtalige en onafhankelijke dagblad 'Assabah' heeft de Marokkaanse politie de leden van het netwerk opgepakt nadat ze informatie had gekregen over Abdellatif Bekkali, een in Brussel verblijvende Marokkaan.

"Abdellatif Bekkali stuurde Marokkanen, Algerijnen en Belgen naar Irak, onder wie Issam Goris, een Marokkaan uit Meknès. Hij werd echter gedood in een zelfmoordaanslag in een buitenwijk van Bagdad", aldus de krant. Goris was de man van de Belgische Muriel Degauque, die zich in 2005 als eerste westerse vrouw in Irak opblies.

EU-gebouw en hotel
De Marokkaanse politie ontkrachtte noch bevestigde die informatie. Ze stelde enkel dat het onderzoek nog steeds aan de gang is. Volgens politiebronnen had het vermoedelijke netwerk doelen in Marokko en België voor ogen. Onder meer een gebouw van de Europese Unie en een Brussels hotel zouden doelwitten zijn geweest. "De politie werd ingelicht over het feit dat Bekkali een netwerk had opgericht in Nador (in het noorden van Marokko) en erin geslaagd was jonge Marokkanen naar de trainingskampen van al-Qaida in Algerije te sturen", aldus de krant.

Volgens gezamenlijk gevoerde onderzoeken van de Belgische en Marokkaanse politie stuurde Bekkali via een agentschap geld om de reis van een groep Marokkanen naar Algerije en Mauritanië te financieren voor een training in de kampen van al-Qaida, vooraleer ze naar Irak gestuurd werden. Volgens de krant wordt Bekkali beschouwd als een vertrouweling van Mohamed Reha, een Belg van Marokkaanse origine die in 2005 in Marokko gearresteerd werd voor bendevorming. (belga/svm)