"Marghem krijgt 10 dagen om geheime nucleaire deal bekend te maken"

Kristof Calvo.
belga Kristof Calvo.
Groen-fractieleider Kristof Calvo eist dat minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) binnen de tien dagen de geheime nucleaire conventie over Tihange 1 openbaar maakt. Gebeurt dat niet, dan schendt hij bewust zijn geheimhoudingsplicht en geeft hij het zelf vrij, zo zegt Calvo. In de conventie staan de garanties die de regering aan Electrabel en EDF heeft gegeven om die kernreactor tot 2025 te kunnen laten draaien.

Als de politiek ooit zou beslissen de reactor sneller te sluiten, komt dat België duur te staan, zo schreef De Tijd vanmorgen. De regering moet dan binnen de 30 dagen de reële economische schade vergoeden, een bedrag dat fors kan oplopen.

Het akkoord werd door de vorige regering Di Rupo gesloten en regelt de modaliteiten om Tihange 1 tien jaar langer open te houden. Minister van Energie Marghem weigert nu al wekenlang om het akkoord openbaar te maken. Ook de overheidswaakhond verantwoordelijk voor transparantie, die net moet oordelen of de informatie publiek mag worden gemaakt, krijgt de informatie tot zijn grote ergernis niet te pakken.

Poll

Moet minister Marghem (MR) de details van de nucleaire deal met Electrabel en EDF bekendmaken?

  • Ja 92%
  • Neen 7%
  • Geen mening 1%

Geheimhoudingsplicht

Groen-fractieleider Kristof Calvo heeft er nu genoeg van, zo kondigde hij vanmorgen op Radio 1 aan. Hij mocht het akkoord wel al inkijken, samen met de rest van de kamercommissie Bedrijfsleven. De Kamerleden zagen zich toen wel verplicht zich aan een geheimhoudingsplicht te houden. Calvo is bereid die belofte nu te schenden. "Wij hebben als parlementsleden tijdens de vorige legislatuur na lang aandringen dat contract kunnen inkijken, wij vragen dat iederéén nu zicht krijgt op de volledige inhoud."

Als Marghem het akkoord niet binnen de 10 dagen openbaar maakt, zal de groene fractie dat in haar plaats doen. "Voor ons is het nu vooral een zaak van transparantie. Hoe doe je aan energiepolitiek? Toenmalig premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Energie Melchior Wathelet (CDH) hebben dat akkoord over Tihange 1 in de achterkamertjes onderhandeld, Marghem treedt vandaag de wetgeving met de voeten door opnieuw vol te houden met geheimhouding. De Kamervoorzitter kan mij voor de bekendmaking straffen, maar de burger en de energiespelers hebben het recht om te weten welke deal de vorige regering heeft afgesloten."

Bovendien waarschuwt Calvo dat in de onderhandelingen over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 "niet dezelfde fouten gemaakt mogen worden".

'De Kamervoorzitter kan mij er voor straffen, maar de burger en de energiespelers hebben het recht om te weten welke deal de vorige regering heeft afgesloten'

Kristof Calvo

In het akkoord werd volgens De Tijd, dat het naar eigen zeggen al kon inkijken, afgesproken dat Electrabel en EDF een deel van de winst van Tihange 1 moeten afstaan aan de overheid, als die winst een bepaalde drempelwaarde overschrijdt. De Tijd merkt op dat die drempelwaarde erg hoog ligt: de overheid verdient pas mee als Electrabel en EDF eerst alle exploitatiekosten en moderniseringsinvesteringen hebben terugverdiend én een winstmarge van 9,3 procent hebben gerealiseerd. De energieproducenten bedongen ook dat in de toekomst geen andere nucleaire taksen op de centrale worden geheven.

De geheime conventie werd vorig jaar zwaar bekritiseerd door de toenmalige oppositie omdat er geen parlementaire controle op was. Marghem werkt momenteel aan een gelijkaardige conventie over Doel 1 en 2.

BELGA
Marie-Christine Marghem krijgt van Kristof Calvo tien dagen om het geheime akkoord openbaar te maken.
belga Marie-Christine Marghem krijgt van Kristof Calvo tien dagen om het geheime akkoord openbaar te maken.