"Majeur probleem van nationale orde" als N-VA met Vlaams Belang bestuurt

Tom Meeuws en Bart De Wever.
Photo News Tom Meeuws en Bart De Wever.
Indien N-VA-voorzitter Bart De Wever met Vlaams Belang gaat besturen, dan ontstaat er "een majeur politiek probleem van nationale orde". Dat zei Antwerps schepen Tom Meeuws (sp.a), die deel uitmaakt van een coalitie met De Wever als burgemeester, in ‘Terzake’ op Canvas. Meeuws gelooft echter niet in zo'n akkoord tussen N-VA en Vlaams Belang.

Zoals bekend heeft De Wever, die als formateur optreedt voor de vorming van een Vlaamse regering, Vlaams Belang al tweemaal uitgenodigd. "Dat hij met hen praat, komt hem toe. Maar mocht hij ermee gaan besturen, dan zou dat een majeur politiek probleem van nationale orde betekenen", aldus Meeuws. "Als het zo hard regent in Brussel, dan zal het druppelen in Antwerpen.”

Toch gelooft Meeuws niet dat De Wever met Vlaams Belang in zee wil gaan. "Ik heb de burgemeester leren kennen als iemand die in zijn politiek handelen het mensenrechtenkader als kompas hanteert. Ik kan me zelfs niet inbeelden dat hij zou gaan besturen met Vlaams Belang".

Meeuws reageerde ook op de "sollicitatie" van zijn partijgenote Jinnih Beels om De Wever op te volgen als burgemeester, mocht hij Vlaams minister-president worden. Hij legde uit dat in het college "verbinding" nodig is en dat er "bruggen moeten worden gebouwd". Meeuws prees De Wever als iemand die de coalitie goed bijeenhoudt.

"Als de burgemeester zou vertrekken, dan is het heel belangrijk dat de nieuwe burgemeester dat met dezelfde spirit doet en dat het iemand is die goed herinnert wat er is afgesproken", vindt Meeuws. Jinnih Beels zou volgens hem aan dat profiel beantwoorden, maar er zijn nog mensen die in dat profiel passen, ook bij andere partijen, luidde het.

In de loop van de zomer zal Meeuws ook gesprekken voeren met de sp.a'ers in de gemeenteraad over de derde schepen waar zijn partij recht op heeft. 

Bart De Wever en Tom Van Grieken in het Vlaams Parlement tijdens de verkiezingsavond.
Florian Van Eenoo photonews Bart De Wever en Tom Van Grieken in het Vlaams Parlement tijdens de verkiezingsavond.270 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  Het probleem zit hem altijd in het Zuiden, het Noorden betaalt, daarmee is de kous af!

 • Gino Denil

  Als je maar 1 zetel hebt en je verliest die dan is dat aan zetelverlies 100%. Maar als je 8 zetels verliest als grote partij of maar 1/4 van je zetels dan heb je beduidend veel meer kiezers verloren, Gilles Standaert.

 • Dirk Van Den Bossche

  Cordon doorbreken en als het een nationaal probleem wordt , dan lossen we het in Vlaanderen wel alleen op. Wordt dan wel de ondergang van Wallonie.

 • Tom Faes

  Er zijn reacties die het hebben over sjoemelen en zelfs meer, kijk eens in de nva spiegel. Saga van de Renault site al vergeten? Waarom is de Rob Envelop zo holder de bolder vertrokken bij de nva ? Wat zijn zijn activiteiten momenteel ? Waarom zijn de banden tussen De Wever en de PS (er) Moreau zo sterk ? Probeer jullie eens wat beter te informeren.

 • Hugo de De

  van het minst kwade verkies ik VB boven links die hebben al genoeg kwaad gedaan en zijn nog van plan ons landje om zeep te helpen !