'Mad Max' wil herziening van veroordeling voor moord na bekentenis andere Outlaw

André 'Mad Max' Renard, die tot de Mechelse tak van de motorbende Outlaws behoort, werd in 2005 tot levenslang veroordeeld voor de moord op clublid Jan 'Jakke' Wouters. Hij vraag nu een herziening van zijn veroordeling, omdat een ander clublid de feiten bekend heeft. Het hof van beroep in Antwerpen moet daar op 24 maart advies over uitbrengen aan het Hof van Cassatie.

Jan Wouters werd in april 2000 met kogels doorzeefd op het clubdomein in Mechelen. Zijn schoonbroer Ambrosio 'Chico' Monteagudo Pagan, André Renard en Frank Coppens waren toen ook aanwezig, maar ontkenden iedere betrokkenheid. Ze kregen alle drie levenslang van het Antwerpse assisenhof.

Bekentenis
Vijf weken na het proces bekende Chico dat hij Jakke gedood had. Ze hadden ruzie gekregen en toen Jakke een revolver op hem richtte, had hij hem uit zelfverdediging met een jachtgeweer neergeschoten. Chico was zo kwaad dat hij vervolgens de revolver van zijn schoonbroer had genomen en hem er tweemaal mee door het hoofd had geschoten.
 
Renard en Coppens hadden hem enkel geholpen bij het dumpen van het lijk en de opkuis. Een dag na die nieuwe verklaring, vond Chico's advocaat een zak voor zijn deur met daarin een jachtgeweer en een revolver.
 
Herziening
Volgens de advocaat van Renard maken die twee nieuwe elementen een herziening mogelijk, maar het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen denken daar anders over. Zij geloven niet dat Jakke het slachtoffer werd van een simpele ruzie onder schoonbroers en blijven erbij dat het om een geplande executie ging met toestemming van de clubhiërarchie.
 
De ballistisch deskundige kan ook niet met 100 procent zekerheid zeggen dat de teruggevonden wapens bij de moord gebruikt werden. Hij had ook zijn eerdere stelling - dat er drie schutters waren - niet herroepen. (belga/sam)