"Luxemburgse chaufeurs krijgen geen boetes"

Doordat de identificatie van Luxemburgse nummerplaten is stopgezet, heerst er een volledige straffeloosheid voor bestuurders die met een Luxemburgse nummerplaat rondrijden. Dat stelt CD&V-senator Dirk Claes die de minister van Binnenlandse Zaken vraagt om dringend in te grijpen.

Als een auto met een nummerplaat van het Groothertogdom Luxemburg in België een verkeersovertreding begaat, dan kan België enkel de boete innen als de Luxemburgse autoriteiten de identificatiegegevens doorgeven aan de Belgische autoriteiten. Claes stelde echter vast dat de identificatie van de Luxemburgse nummerplaten is stopgezet. Er zou ook nog geen rechtstreekse raadpleging van het kentekenregister mogelijk zijn.

Volledige straffeloosheid
Claes wijst erop dat de Belgische overheid geen boetes meer kan innen voor overtredingen die werden begaan door voertuigen met een nummerplaat van het Groothertogdom Luxemburg, aangezien de overtreders niet meer kunnen geïdentificeerd worden. Deze bestuurders worden dus door de Belgische politiediensten tevergeefs geverbaliseerd, wat resulteert in een volledige straffeloosheid tegenover alle bestuurders van auto's die met een Luxemburgse nummerplaat rondrijden. De CD&V-senator vindt dit "bijzonder ernstig" omdat er heel wat Belgen rondrijden met Luxemburgse nummerplaten.

De Luxemburgse autoriteiten geven toe dat ze inderdaad weigeren om nog langer gegevens te verstrekken aan de Belgische overheid. Alleen voor feiten die in de grensgemeenten gebeuren, wordt er een uitzondering gemaakt en worden de gegevens van de overtreder nog vrijgegeven, luidt het nog. (belga/sps)