"Lidmaatschap van Schild & Vrienden onmogelijk te combineren met lidmaatschap van N-VA"

BELGA
N-VA en Jong-N-VA distantiëren zich van Schild & Vrienden. Onder meer in Aalst stond een lid ervan op de verkiezingslijst van N-VA. De jongerenafdeling van N-VA telt in totaal een twintigtal leden die "op een of andere manier" betrokken zijn bij Schild & Vrienden.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir is formeel: leden van Schild & Vrienden hebben geen plaats bij haar partij N-VA. Dat zei ze in De Ochtend op Radio 1. "Het feit dat sympathisanten van Schild & Vrienden zeggen dat ik niet behoor tot hun volk staat in schril contrast met wat we zeggen en denken over die Vlaamse identiteit, die inclusief is", zei Demir. "Wat mij betreft horen die jongeren niet thuis bij ons, maar nergens eigenlijk".

Eerder zei N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann na het zien van de spraakmakende Pano-reportage ook al in onze krant: "Als het waar is wat daar gebeurt, en wij hebben geen indicatie om aan te nemen dat dat niet zo zou zijn, dan is dat walgelijk en te gortig". 

De jongerenafdeling van N-VA telt in totaal een twintigtal leden die "op een of andere manier" betrokken zijn bij de ultrarechtse jongerenbeweging, op een totaal van 3.800 leden. Dat zegt jongerenvoorzitter Tomas Roggeman. 
"Dat gaat natuurlijk in verschillende gradaties: van een like op Facebook, tot deelnemen aan een actie of zelfs meedoen aan dat soort van neonazistische praat. In dat laatste geval is het zeker duidelijk dat ze niet bij de partij thuishoren", klinkt het.

Jong-N-VA distantieert zich net als de overkoepelende partij van de beweging. "Ook wij zijn geschrokken van de reportage", zegt Roggeman. De partij zal alle mogelijke betrokkenen aanspreken en daarna zien welke stappen kunnen worden ondernomen. "Ze kunnen uit de jongerenafdeling en uit de partij als geheel worden gezet", benadrukt hij. "Het is duidelijk dat een lidmaatschap van Schild & Vrienden onmogelijk te combineren is met een lidmaatschap van N-VA."

Schild & Vrienden kwam in opspraak na een reportage van het VRT-magazine Pano die woensdagavond werd uitgezonden. Daarin is te zien hoe de sympathisanten van de beweging in besloten chatgroepen seksistische, nazistische en racistische foto's en opmerkingen rondsturen.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Dat de linkse correcte partijen niks om de Vlamingen geven Frans Peeters is al jaren geweten.Ze hebben ze alleen nodig om de boel van de linkse correcte te betalen.

 • oswald billiet

  Wat een herrie en lawaai om die Schild en Vriendenknapen. Toch wel wat overdreven, precies alsof ze een staatsgreep zouden uitvoeren. Dit is politieke over acting van de beste soort. Uiterst recht is er in Vlaanderen steeds geweest; vergeten?

 • Sharon Debeul

  Marc Baeyens, de NVA is zijn eigen kinderen aan het opofferen om de imagoschade in te perken. Blijf maar dromen jongen.

 • Peter Simons

  Pas op NVA, ge zijt uw kiesvee aan t' afschrikken !

 • Marc Baeyens

  Hier komt N-VA sterker en geloofwaardiger uit. De aanval van de linkse VRT vlak voor de verkiezingen is een onderdeel van de vuile campagne waarover Crombez zo vaak spreekt. Zijn email-strategie is al mislukt.