"Leuvens Sint-Pietersziekenhuis gaat nog dit jaar tegen de vlakte"

Het Sint-Pietersziekenhuis gaat tegen de grond en er zou flink wat hoogbouw in de plaats komen.
Foto Vertommen Het Sint-Pietersziekenhuis gaat tegen de grond en er zou flink wat hoogbouw in de plaats komen.
Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a) heeft vrijdagavond tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de stad Leuven, de KU Leuven en de militaire overheid aangekondigd dat er nog dit jaar gestart wordt met de afbraak van het leegstaande Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselsestraat in Leuven. Tobback heeft in het verleden herhaaldelijk laten weten dat hij niet zou vertrekken als burgemeester vooraleer "deze gele olifant" zou worden afgebroken.

De leegstaande vleugel van het Sint-Pietersziekenhuis werd in 1975 door het OCMW gebouwd met 13,6 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid. Het gebouw, dat een tiental verdiepingen telt, werd echter nooit volledig afgewerkt wegens verschillende beslissingen van hogere overheden met betrekking tot het moratorium op bedden waartoe indertijd werd beslist. Het complex kon ook geen andere bestemming krijgen door de specifieke inrichting. In 2006 besliste de Vlaamse regering uiteindelijk dat het gebouw kon worden afgebroken zonder dat het OCMW de subsidies moest terugbetalen. 

De afbraak maakt deel uit van het project dat ontwikkelaar Resiterra wil realiseren op de Hertogensite van ongeveer 6 hectare tussen de Brusselsestraat, de Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat. Resiterra wil er onder meer 540 woongelegenheden bouwen, naast sociale huurwoningen, assistentiewoningen en een woonzorgcentrum. 

Het huidige stadsbestuur bereidt bovendien plannen voor om op de site waar de leegstaande ziekenhuisvleugel zich bevindt een podiumkunstenzaal te bouwen. Het nieuwe college dat in 2019 aantreedt, moet daarover de knoop doorhakken. Louis Tobback wees er vrijdagavond op dat met het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Hertogensite - dat een tijd geleden goedgekeurd werd - de laatste stadskanker in Leuven zal worden weggewerkt. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • roland peeters

  Het is te stil in Leuven,daarom is het beter een danstempel te bouwen en een ziekenhuis afbreken.

 • rik lagrou

  men heeft geen plaats om van drugverslaving af te raken of andere die speciale zorg nodig hebben ideaal zo gebouw maar ja geld voor afbraak is meer in hun zakken

 • Stanny Asselberghs

  Zelfs een blauwe Leuvense politica heeft ook meegeijverd dat de belastingsbetaler 13,2 miljoen euro uitgegeven heeft voor niets. Maar ja, als je kunt smodderen met het geld van een ander is er zelfs geen ethiek en zeker geen schuldgevoel !

 • Hugo COOLSAET

  Inderdaad, in de zorg verlenende sector waren er toch verschillende mogelijkheden? Nu zal alles wel verouderd zijn en niet meer van deze tijd. Na meer dan 40 jaar komt dit in het openbaar. Wiens geestelijke breinen zitten hier achter?

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  In 1975 door het OCMW gebouwd met 13,6 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid. Dat betekende toen (afgerond) 548,6 miljoen BF. Een gigantisch bedrag, zeker voor die tijd en dan nog voor een gebouw dat nooit is afgewerkt. En dat moet niet terugbetaald worden ? Nog maar eens een bewijs dat dit land geregeerd wordt door witteboordcriminelen.