"Leterme blijft dé opvolger van Verhofstadt"

"Op 20 maart vertrekt Guy Verhofstadt uit de Wetstraat 16 en overhandigt hij de sleutels aan niemand anders dan Yves Leterme (CD&V)." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael in een interview met de krant De Morgen. Ook zonder steun van N-VA en ook al blijft Didier Reynders (MR) mist spuien.

Reynders mag eisen
"Reynders heeft de verkiezingen gewonnen in Wallonië. Hij mag eisen dat hij een belangrijke rol speelt. Ik begrijp zelfs dat hij droomt van het premierschap", zeg Dewael.

"Maar voor ons is de leider van het kartel CD&V-N-VA aan zet. Zelfs zonder de steun van N-VA blijft Leterme de eerste aangewezen Vlaming en hij volgt dus Verhofstadt op. Didier zal inhoudelijk het verschil moeten maken."

"Wij tellen niet af"
Dat hijzelf, Karel De Gucht en Bart Somers aftellen tot het vertrek van Verhofstadt uit de 16 noemt hij "kwaadsprekerij van de concurrentie". "Er klopt niets van. Ook tijdens de formatie hebben we Verhofstadt meer geraadpleegd dan hem soms lief was", aldus Dewael.

Relaties hersteld
De relaties na de lange formatie zijn volgens hem intussen wat hersteld. "Franstaligen beginen te beseffen dat ze de tak doorzagen waarop ze zelf zitten", zo zegt hij.

"Aan Vlaamse kant waren de vijandelijkheden minder erg. Met CD&V zijn de relaties goed, en op Johan Vande Lanotte na, gaat het ook goed met sp.a." (belga/edp)

UNKNOWN