"Landbouwerszoon pestte jongen dood"

Voor de rechtbank van Brugge staat een landbouwerszoon terecht omdat hij een jongen doodgepest zou hebben. Het slachtoffer pleegde zelfmoord en volgens de verdediging was dat omdat hij niet meer kon verdragen dat de beklaagde hem het leven zuur maakte. De man riskeert nu vijf jaar cel.

Dieter D. had de jonge Ruddervoordenaar meermaals voor de voeten geworpen dat hij een kalf gestolen had. Tijdens een KLJ-fuif in juli 2010 in Torhout zou hij Pieter Spanhove opnieuw uitgescholden hebben voor "kalverdief", al ontkent D. dat hij het slachtoffer daar ooit mee pestte. Pieter Spanhove ging thuis een touw halen en stapte uit het leven. Juist voordien trok hij nog naar het huis van D. en naar de boer wiens kalf verdwenen was. "Wat gaat er dan in zo'n jongen om? Het is een noodkreet die door merg en been gaat", pleitte Vincent Vereecke, raadsman van de familie Spanhove. Meester Vereecke omschreef het slachtoffer als een gevoelige, kwetsbare jongen die zich niet kon verdedigen tegen de pesterijen.

De advocaten van Dieter D. betwistten dat hun cliënt zich schuldig maakte aan laster en aan onopzettelijke doding. Meester Piet Van Eeckhaut haalde onder andere een getuigenis van vader Spanhove aan. Die verklaarde dat zijn zoon al eerder zelfmoordneigingen had. Bovendien wordt de beklaagde voor belaging, het eigenlijke pesten volgens de verdediging, zelfs niet vervolgd. Meester Frank Scheerlinck merkte op dat het slachtoffer die avond te veel gedronken had en agressief was. Verder hekelde de verdediging de houding van de nabestaanden in de pers. "Op die manier doen ze zelf aan laster door onze cliënt al publiekelijk schuldig te verklaren", aldus meester Scheerlinck.

De rechter doet uitspraak op 23 juni. Het openbaar ministerie vorderde geen straf en gedraagt zich naar de wijsheid van de rechtbank.


Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.Video