"Labaere en Van Bossuyt zijn echte pyschopaten"

Politie aan het café in Torhout waar de dodelijke steekpartij plaatsvond. Archieffoto 16 juli 2011.
BELGA Politie aan het café in Torhout waar de dodelijke steekpartij plaatsvond. Archieffoto 16 juli 2011.
Op het assisenproces over de dodelijke raid van RAW13 zijn de gerechtspsychiaters aan het woord gekomen. Volgens dokter Hans Hellebuyck zijn Jacky Labaere en Robin Van Bossuyt psychopaten die ook in de toekomst nog een gevaar blijven voor de maatschappij.

Jacky Labaere kwam in de gesprekken met de gerechtspsychiater vlot en beleefd over. "Maar hij antwoordt vooral sociaal wenselijk, men kan zich serieus mispakken aan meneer Labaere." Dokter Hellebuyck verwees naar de woelige schoolcarrière en de vele mislukte relaties van de beschuldigde. "Hij heeft bij verschillende vrouwen kinderen gemaakt, maar naar de meeste kijkt hij niet om. De relaties worden gekenmerkt door geweld en middelenmisbruik."

In totaal liep Labaere voor uiteenlopende feiten 32 veroordelingen op. Volgens de deskundige heeft die criminaliteit te maken met overmatig alcoholgebruik. De psychiaters zien in Labaere ook een impulsieve manipulator zonder schuldgevoelens. "Hij haalt op de test dan ook een score die vergelijkbaar is met een echte psychopaat. De kans op agressie in de toekomst is zeer groot." Dokter Hellebuyck is wel van mening dat een behandeling met Antabuse het gevaar kan beperken.

Ook over Robin Van Bossuyt wist de psychiater weinig goeds te vertellen. "Het was een probleemleerling die zich lui en arrogant opstelde. Hij liegt gemakkelijk en kan mensen vlot misleiden." De leider van RAW13 werd bovendien veroordeeld voor slagen en verwondingen, diefstal en verboden wapendracht. "Tijdens zijn voorhechtenis werd hij in de gevangenis ook nog betrapt op drugsbezit."

Van Bossuyt houdt vol dat hij eigenlijk niet betrokken was bij de feiten. "Schuldgevoel heeft hij ook niet. Zijn liedjesteksten wijzen erop dat hij kickt op het leed van een ander." Na zijn vrijlating onder voorwaarden gedroeg de beschuldigde zich nochtans uitstekend. "Dat bewijst niet dat zijn karakter plots veranderd is. Emotionele oppervlakkigheid en manipuleren zijn kenmerken die levenslang stabiel blijven en niet veranderen. Hij scoort ook ongeveer als een echte psychopaat, de kans op toekomstige agressie is heel hoog."

"Heel selectief"

De verdediging stelde zich vragen bij het vernietigende rapport van dokter Hellebuyck. Nina Van Eeckhaut en Thomas Gillis merkten op dat de psychiater wel heel selectief te werk ging. "Waarom citeert u enkel een werkgever die Robin in 2005 vier dagen gekend heeft? Maar een werkgever die hem in 2010 maanden lang gekend heeft, die verzwijgt u? "

Kevin Goeman is volgens de gerechtspsychiater minder gevaarlijk voor de maatschappij. "Hij heeft nog geen veroordelingen opgelopen. We zien wel dat hij al voor de jeugdrechter verscheen is en politioneel gekend is." Dokter Hellebuyck merkt ook een gebrek aan verantwoordelijkheidszin. "Hij is autoritair, dominant en zeer jaloers. Hij liegt gemakkelijk en bedriegt al zijn partners."

Ook het leven van Kevin Goeman kende een positieve evolutie na zijn vrijlating. "Het is niet omdat men zich goed kan gedragen in afwachting van zijn proces, dat dat ook de rest van zijn leven zo zal blijven. Maar hij is minder gevaarlijk dan de vorige twee. Er is bij hem even veel kans op agressie als bij de doorsnee gedetineerde."

Zijn liedjesteksten wijzen erop dat hij kickt op het leed van een ander

Gerechtspsychiater Hans Hellebuyck over beschuldigde Robin Van Bossuyt
Advocaten Thomas Gillis en Nina Van Eeckhaut.
belga Advocaten Thomas Gillis en Nina Van Eeckhaut.