"Laat senioren onkruid wieden op kerkhoven"

thinkstock
Opmerkelijk voorstel in Tienen, waar de oppositie voorstelt ouderen mee in te schakelen om onkruid te wieden op begraafplaatsen. Door het verbod op herbiciden krijgt de stad haar twaalf kerkhoven niet onkruidvrij.

Het kerkhof aan de Aarschotsesteenweg in Tienen ligt er verloederd bij. De stad doet wat ze kan om de begraafplaats proper te houden en wordt daarin zelfs bijgestaan door mensen van de beschutte werkplaats Blankedaele. Toch blijft het onkruid welig tieren. Oorzaak? Het verbod op onkruidverdelgers. Onkruid 'vriendelijk' bestrijden, is namelijk een pak arbeidsintensiever.

"We hebben twaalf kerkhoven op ons grondgebied: tegen de tijd dat de hele ronde gedaan is, is het onkruid alweer uitgeschoten", zegt Eddy Poffé, schepen van Kerkhoven (Open Vld). De oplossing volgens oppositiepartij Tienen Plus? Gepensioneerden op vrijwillige basis inschakelen om de kerkhoven mee proper te helpen houden. "Het lijkt ons een goed alternatief om een oproep te lanceren naar mensen die met pensioen zijn en wat vrije tijd hebben", zeggen Danny Puyneers en Annemie Minten van Tienen Plus.

"Geheel vrijwillig uiteraard. Zo haal je hen misschien ook wat uit hun isolement." Burgemeester Katrien Partyka (CD&V) en schepen Eddy Poffé gaan het voorstel in overweging nemen. Ook Neos Tienen, een vereniging van en voor actieve senioren, ziet het idee zitten.

Rugproblemen

"Vanuit sociaal oogpunt sluit dit voorstel perfect aan bij het concept 'active and healthy ageing' van de Wereldgezondheidsorganisatie", zegt Ivan Bautmans, hoogleraar Gerontologie aan de VUB. "Als je oudere mensen mobiliseert om zich te engageren voor de maatschappij, verhoogt dat hun levenskwaliteit en versterkt het hun zelfbeeld. Want ze gaan zich erg betrokken en nuttig voelen."

Maar het is wel belangrijk dat de senioren voor dit plan goed begeleid worden, vindt hij. "Geef hen correct gereedschap en leer hen goede, ergonomische technieken aan. Het kan namelijk niet de bedoeling zijn dat een hele dag onkruid wieden leidt tot overbelasting van de rug en de gewrichten."
148 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ilse Debreyne Davy Bellens

  Ik denk dat gepensioneerden al genoeg gedaan hebben... het is voor hen tijd om te genieten! Laat dat werk uitvoeren door dopers die geen werk vinden!

 • suzie callemeyn

  Ze zouden beter de jongeren die niet willen werken en de mensen die van het OCMW leven dit laten doen en de ouderen nog wat te laten genieten van hun welverdiende rust.

 • Georgette Vercruyssen

  Mensen van 65 jaar en ouder... gewoon laten doen wat ze willen.... Moeten ze hun laatste kwaliteitsjaren leven op kerkhof! En zich voor- bereiden op kerkhof ... wie dat bedacht en er mee akkoord gaat, moet zich schamen!!

 • Benny Wante

  Dat die politiekerkes dat doen ,, dan doen ze nog iets voor hun vetbetaalde jobke om ganse dagen niets te doen de leeglopers !!!

 • anon ymous(BE)

  die gepensioneerden zijn vaak nog niet eens 65, dus werken ermee vind ik!! Ze zeggen toch altijd dat werken nu zo super makkelijk is, en alles is toch veel beter als toen? dan moet dat toch goed te doen zijn!