"Laat ook buurtwinkels met meer dan vijf personeelsleden hele dag openblijven"

Illustratiebeeld, een buurtwinkel
Benoit De Freine Illustratiebeeld, een buurtwinkel
Alleen buurtwinkels met vijf personeelsleden of minder mogen momenteel op zondag de hele dag openblijven. Als je meer mensen in dienst hebt, moet je de winkel op de middag sluiten. Oneerlijke concurrentie vinden vele supermarkten. De personeelslimiet voor buurtwinkels moet opgetrokken worden van vijf naar tien werknemers. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor de Zelfstandigen (NSZ) aan VTM Nieuws.  

De huidige wetgeving is volgens het NSZ niet langer meer van deze tijd. "Buurtwinkel zijn geen kleine kruideniers meer die slechts één of twee mensen tewerkstellen. Ze zijn uitgegroeid tot kleine KMO’s die zorgen voor veel tewerkstelling", aldus Christine Mattheeuws van de zelfstandigenorganisatie aan VTM Nieuws. "Dan is het toch bijzonder jammer dat zij al op de middag moeten sluiten". 

Het NSZ stelt voor om de personeelslimiet voor deze winkels op te trekken van vijf naar tien werknemers. Ze vragen daarom aan Kris Peeters (CD&V), minister van Werk, om de wet aan te passen.

Voor veel mensen is zondag een vast winkelmoment. De buurtwinkels doen het ook nog steeds goed in ons land. In 2016 steeg het aantal buurtwinkels zelfs met vier procent. 
29 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • chris velde

  Waarom moet een overheid bepalen hoe veel een winkel mag open blijven? Waarom zou ik als ondernemer geen winkel Mogen uitbaten die 24/7 open is indien ik daarvoor personeel vind die dit onder alle wettelijke bepalingen wil doen? Waar is de tijd dat de kruidenier 's avonds nog open was?

 • Edgard Gielis

  de winkels zijn al lang genoeg open en die met twee werken er zijn winkels tot 21UUR open

 • Martin Van Lersberghe

  nooit aan gedacht om het weekend te werken en deze inhaalrust door de week te nemen om te gaan winkelen?

 • Martin Van Lersberghe

  toch fijn he? een ander moet maar op zondag werken terwijl zij zelf thuis zijn!

 • Gino Denil

  De vijfdaagse werkweek staat al hevig onder druk en wordt langzaam een flexibele zesdaagse werkweek. Sommigen zouden er graag terug een zevendaagse werkweek van maken. Zoals in de 19e eeuw. Dan nog de beperkingen opheffen op het aantal uur dat gewerkt mag/moet worden en de kinderarbeid terug invoeren. We zijn goed op weg. Want de vorige generaties konden niet overleven met een zondagssluiting. Die zijn uitgestorven.