"Kucam fixte niet enkel visa, maar pleegde ook uitkeringsfraude"

Melikan Kucam
n-va Melikan Kucam
De speurders van de federale politie bekijken of Melikam Kucam voor de Syriërs en Irakezen die hij naar hier haalde ook uitkeringsfraude pleegde. "Samen met zijn rechterhand J.H. zou Kucam ervoor gezorgd hebben dat in Turkije leeftijden van de visa-aanvragers aangepast werden en er schijnechtscheidingen gebeurden voor een hogere uitkering hier."

"Melikam Kucam liet zijn rechterhand J.H. de slachtoffers van de visafraude opvangen bij aankomst in Zaventem", vertelt een politiebron. "Naast de handel in humanitaire visa - voor duizenden euro's - zou het duo er ook voor gezorgd hebben dat er in Turkije vervalsingen gebeurden om later hier in België hogere toelages te krijgen. Zo werden leeftijden aangepast en zouden er ook schijnechtscheidingen gebeurd zijn. Ouderen en alleenstaanden genieten betere sociale rechten."

Volgens de advocaat van Kucam werd zijn cliënt over die aantijgingen nog niet ondervraagd. "Mijn cliënt heeft als voorzitter van de geloofsgemeenschap een willekeurige selectie gemaakt uit de vele brieven die sinds eind 2017 binnenliepen nadat Theo Francken had laten verstaan dat hij kwetsbare groepen wilde helpen", vertelt Frank Coel. "Uit de duizenden kandidaturen zijn 4 lijsten met zo'n 40 namen gekomen die gecontroleerd werden door het kabinet-Francken. Telkens werd een dertigtal visa uitgereikt. Daarna moesten die geselecteerde personen de nodige formulieren invullen, pasfoto's bijvoegen en 350 euro storten op de rekening van DVZ.”

Advocaat ontkent aantijgingen

Volgens Coel hoorde Kucam in juli 2018 van een man die zijn moeder liet overkomen dat zij in Libanon een bepaald bedrag moest ophoesten. "Aan een passeur of reisbureau ginder. De Belgische corridor zou wel nog goedkoper geweest zijn dan via Zweden Europa bereiken. Mijn cliënt heeft Franckens kabinet daarover ingelicht. Daarna zijn er vier nieuwe mensen aangeduid om de volgende selectie te maken."

Volgens bevoegd minister De Block is Kucam gelinkt aan zo'n 200 dossiers van Vreemdelingenzaken. "Maar hij heeft voor geen enkele tussenkomst één euro ontvangen", benadrukt Coel. "Als er betaald is, zal dat gaan over het traject van het oorlogsgebied naar het Belgisch consulaat in Libanon waar mijn cliënt niets mee te maken heeft. Dat vluchtelingen daarvoor soms betalen is geweten." 

Dinsdag voor raadkamer

De advocaat ontkent dus alle aantijgingen over uitkeringsfraude. Hij herhaalde in De Ochtend op Radio 1 dat zijn cliënt zich op geen enkele manier heeft laten betalen of geld heeft gevraagd voor humanitaire visa. “Mijn cliënt is verbijsterd en aangeslagen dat hij nu op alle vlakken wordt uitgespuwd”, aldus nog Coel. 

De onderzoeksrechter besliste dat Kucam in de cel blijft. Dinsdag verschijnt hij voor de raadkamer die over zijn aanhouding moet beslissen. Kucam, al jarenlang boekhouder bij het OCMW van Ganshoren, werd daar ook preventief geschorst vanwege het onderzoek. 
145 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jules gevers

  Het kan best zijn dat Theo Francken hier niets van wist, maar feit is wel dat hij onzorgvuldig te werk is gegaan. Een humanitair visum kon onder zijn beleid toegestaan of geweigerd worden zonder enige motivering? Wat is dat voor flauwe kul, Theo?

 • Rudy Meert

  Mijnheer Bervoets. Wat we nu weten is dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat Theo Francken of zijn kabinet betrokken zijn bij de zwendel in de humanitaire visa zaak. Er worden geen beschuldigingen naar anderen geuit wel wordt een subtiele zweem van betrokkenheid de wereld in gestuurd om NV-A , in casu Francken, te bekladden. Wacht het onderzoek af, of heb je werkelijk een zondebok nodig ?

 • Stefan Bauwens

  Als blijkt dat Kucam onschuldig is, zal het weer opgezet spel zijn van nva. Als hij schuldig is, is het weer feest voor de andere partijen. Slaag krijgt nva sowieso.

 • Carla Van Geel

  Frits Vandenberge: Het parket heeft woensdg gezegd dat er "momenteel" geen aanwijzingen zijn. Er moeten in ieder geval schuldigen zijn en justitie moet zijn werk doen. Toen het parket vroeg aan Pano om hun reportage niet te tonen vooraleer het parket toestemming gaf wil dit zeggen dat het parket er al heel lang mee bezig is en hoe breed of uitgebreid dit netwerk is zal niet zomaar in de pers gegooid worden.

 • Anita Billen

  Ze zouden veel meer de mensen die zo veel macht hebben, goed controleren op van alles en nog wat. Dit zijn de mensen die altijd door de mazen van het net glippen en ook weten waar en hoe met hun geld te versluizen.