"Kredietbank onderhandelde in jaren 80 over teruggave 'De rechtvaardige rechters'"

Een zwartwitfoto uit het Gentse Stadsarchief van het Lam Gods, met linksonder het paneel van De Rechtvaardige Rechters. Inzet: Jan Bresseleers (93).
belga - vrt Een zwartwitfoto uit het Gentse Stadsarchief van het Lam Gods, met linksonder het paneel van De Rechtvaardige Rechters. Inzet: Jan Bresseleers (93).
Jan Bosselaers, een 93-jarig gewezen directielid van de Kredietbank, heeft in Het Journaal op VRT verteld over mislukte onderhandelingen over de teruggave van het verdwenen schilderijluik 'De rechtvaardige rechters' in de tweede helft van de jaren tachtig.

'De rechtvaardige rechters', onderdeel van 'De aanbidding van het lam Gods' van de gebroeders Van Eyck, werd 81 jaar geleden gestolen.

In de nacht van 10 op 11 april 1934 werden twee panelen van het schilderij 'Lam Gods' van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck gestolen uit de Sint Baafskathedraal in Gent. Eén paneel werd snel teruggevonden. Het andere paneel 'De rechtvaardige rechters' blijft spoorloos.

Vorig jaar zei Paul De Ridder, historicus van de Koninklijke Bibliotheek, dat 'De rechtvaardige rechters' in het bezit is van een vooraanstaande Gentse familie. De Ridder zei die informatie te hebben van Robert Senelle, de overleden hoogleraar grondwettelijk recht. Het spoor leidde niet tot een doorbraak.

De Kredietbank (KB), de voorloper van KBC.
kos De Kredietbank (KB), de voorloper van KBC.
Voormalig KBC-topman Jan Huygebaert zou de historie "in grote lijnen" bevestigen.
BELGA Voormalig KBC-topman Jan Huygebaert zou de historie "in grote lijnen" bevestigen.

20 miljoen Belgische frank

In de nieuwe reportage vertelt oud-directielid Jan Bosselaers van Kredietbank over een mislukte poging tot teruggave van het verdwenen paneel. Het aanbod kwam toen Jan Huygebaert de leiding had van de Kredietbank. Bosselaers zegt dat hij van Huygebaert vernam dat er contact was gelegd door een familie via bemiddeling van een advocaat. Zo zou het schilderij terugbezorgd worden tegen betaling van 20 miljoen Belgische frank (500.000 euro).

Het directiecomité van de bank beraadde zich of ze dan niet van heling kon beschuldigd worden, maar zette het licht finaal op groen voor de transactie. Maar dan trok, volgens Bosselaers, de tegenpartij zich terug "omdat ze schrik hadden gekregen". De beurscrash van najaar 1987 zou daarvoor aan de basis hebben gelegen.

Jan Huygebaert wil geen interview geven over deze zaak, maar bevestigde het verhaal van Bosselaers "in grote lijnen", aldus VRT-journaliste Siel Van der Donckt.

In de afgelopen decennia zijn er verschillende theorieën over het gestolen paneel de revue gepasseerd. De vermoedelijke dief Arsène Goedertier stierf  in november 1934, ongeveer zeven maanden na de kunstroof.  Op zijn sterfbed verklaarde Goedertier dat hij de enige was die de bergplaats kende. Hij was echter niet meer bij machte om de plek bekend te maken.