"Krapte op arbeidsmarkt oplossen door regularisatie"

De krapte op de arbeidsmarkt kan opgelost worden door een regularisatie van mensen zonder papieren die illegaal aan de slag zijn in ons land. Het is hoog tijd dat politici deze mogelijkheid bestuderen. Dat zeiden Chris Serroyen van het ACV en Bjorn Cuyt van Unizo tijdens het debat "Welk migratiebeleid voor België? - Economische migratie" in de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel.

Debattenreeks
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de Koning Boudewijnstichting sloegen de handen in elkaar om een debattenreeks te organiseren over de migratieuitdagingen voor België. In een eerste conferentie werd gesproken over economische migratie. Hoeveel mensen zonder papieren precies in België aanwezig zijn, weet niemand. In 2003 werden meer dan 22.000 mensen zonder wettig verblijf opgepakt, van wie 2.157 Polen, 1.584 Algerijnen, 1.578 Marokkanen, 1.511 Afghanen en 1.458 Roemenen. In 2006 werden meer dan 6.000 mensen gerepatrieerd die onwettig in ons land verbleven. Van hen waren het merendeel Roemenen (21,5 procent), Bulgaren (13,9 procent) en Polen (13 procent).

Korte termijn
"Op korte termijn moeten we een oplossing zoeken voor de krapte op onze arbeidsmarkt", zegt Bjorn Cuyt van Unizo. "Er zijn hier veel mensen illegaal aanwezig op de arbeidsmarkt. Zij dragen bij aan de economische groei, maar hebben geen bescherming. Dat potentieel moeten we aanboren door hun verblijf te regulariseren en hun rechten te garanderen. Dat moet op korte termijn gebeuren."

Spaans model
Chris Serroyen van het ACV ziet heel wat in het Spaanse model van een regularisatie van mensen zonder papieren in functie van een concrete werkaanbieding. "Daarmee kunnen op het terrein een aantal mistoestanden weggewerkt worden. Ik hoop dat de werkgevers mee willen, want het is altijd aanlokkelijker om iemand voor een laag loon dan voor een eerlijk loon te laten werken", meent hij.

Ernst van de situatie
Volgens de sociale partners is het hoog tijd dat politici de ernst van de situatie inzien en tot een consensus komen. "We weten dat er een schaarste is op de arbeidsmarkt, die erger wordt. We weten dat er mensen in clandestiene situaties werken. Werkgevers en werknemers willen de arbeidssituatie voor die mensen veranderen. De politici moeten hier nu op inspelen en de publieke opinie sensibiliseren", stelt Cuyt.

Strijd tegen zwartwerk
Benoït Van Der Meerschen van de Franstalige ngo-koepel CNCD wil eveneens dat er gedacht wordt over een regularisatie. "Dat moet niet leiden tot feitelijk amnestie", merkt hij op. Ruth Stokx, directeur van het Vlaams Minderhedencentrum, roept op tot een strijd tegen zwartwerk. "We zijn voor arbeidsinspecties maar die moeten losgekoppeld zijn van inspecties rond het verblijfsstatuut van iemand", besluit ze. (belga/tdb)