"Kosten vakantieopvang moeten fiscaal aftrekbaar worden"

Stekelbees, de vzw die vakantieopvang organiseert voor bedrijven in Vlaanderen, pleit ervoor dat bedrijven de kosten die ze maken voor de organisatie van dergelijke kinderopvang ten behoeve van hun personeel fiscaal kunnen aftrekken. De vzw wil daarnaast dat de ouders de fiscale aftrekbaarheid van hun kosten kunnen behouden. Deze komt in het gedrang door het Vlaamse decreet op kinderopvang dat wordt voorbereid.

"Wij willen dat de nieuwe federale minister van Financiën een verhoogde fiscale aftrek invoert voor de kosten die bedrijven maken voor de organisatie van vakantieopvang net zoals dit reeds bestaat voor de organisatie van collectief vervoer van personeel. In de beide gevallen gaat het immers om een collectieve voorziening waar de gemeenschap voordeel aan doet. Door de organisatie van vakantieopvang worden arbeid en gezin beter op elkaar afgestemd, kunnen werknemers in dienst blijven en werklozen met kinderen makkelijker aan de slag geraken", aldus Nik Van Gool van de vzw Stekelbees.
 
De organisatie wil daarnaast dat de fiscale aftrek voor de ouders behouden blijft. "In het toekomstige Vlaamse decreet op de kinderopvang wil men de fiscale aftrek beperken tot kinderopvang die minimum 10 weken per jaar aangeboden wordt. Daar vallen wij met onze vakantieopvang voor bedrijven in juli en augustus net onder. Wie zijn kind op jeugd- of sportkamp laat vertrekken zou hierdoor wel nog een fiscaal attest krijgen omdat dat onder jeugdwerk valt, maar niet meer voor vakantie-kinderopvang", aldus Van Gool. De vzw organiseert dit jaar voor 26 bedrijven kinderopvang, waarbij in totaal 1.774 kinderen worden opgevangen. (belga/ypu)