"Koning Filip eet glutenvrij", maar is dat een goed idee als je niet allergisch bent?

Op deze archieffoto geniet de Koning nog van een frietje.
BELGA Op deze archieffoto geniet de Koning nog van een frietje.
Bronnen dicht bij de Koning stellen dat de vorst sinds kort een strikt glutenvrij dieet volgt. Tijdens het recente staatsbezoek aan Nederland zou apart gekookt zijn voor de vorst. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Voor zover bekend lijdt de Koning niet aan coeliakie, een aandoening waarbij iemand glutenintolerant is. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in veel graansoorten, waaronder tarwe, rogge, gerst, haver en spelt. Alle producten waar granen of bloem in zijn verwerkt - of die daar zelfs slechts mee in aanraking zijn gekomen - moeten van het menu worden geschrapt: basale producten als brood, deeg en pasta mogen niet meer gegeten worden.

Gezond leven
Volgens intimi volgt de koning het glutenvrije dieet omdat hij "gezond wil leven en gesteld is op gezonde voeding". Daarbij zou hij het op prijs stellen dat zijn omgeving ook "gebalanceerd eet": het kan dus best zijn dat de hele Koninklijke familie is overgeschakeld op een glutenvrij dieet.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Glutenintolerantie
Volgens diëtisten is het echter geen goed idee om een glutenvrij dieet te volgen als daar geen medische reden voor is: als je dus niet glutenintolerant bent. "Als er geen medische reden is, zou ik afraden glutenvrij te eten", zegt Michaël Sels, hoofddiëtist in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen in Het Nieuwsblad. "Wie bepaalde voedingsstoffen weglaat, creëert een tekort aan andere. Concreet: schrap volkoren granen - een belangrijke bron van gluten - en vervang die alleen door fruit, dan krijg je mogelijk onvoldoende vezels, ijzer of vitamine B binnen."

Dieethype
Diëtiste Tanja Callewaert stelt het nog straffer: "Wie glutenvrij eet omdat hij denkt dat het gezond is, gelooft in larie en apekool. Het heeft geen enkel effect op je gewicht en kan schadelijk zijn", zegt ze in Het Nieuwsblad. "Volkoren granen en vezels hebben een preventief ­effect op hart- en bloed­vatenziektes en dikkedarmkanker. Bovendien vinden patiënten met glutenintolerantie het erg dat hun ziekte wordt gezien als dieethype."