"Klanten Citibank werden correct geïnformeerd"

UNKNOWN
De klanten van Citibank die investeringsproducten van Lehman Brothers aangeboden kregen, werden steeds correct geïnformeerd over alle risico's van de producten. Niet alleen stond alle informatie in het promotiemateriaal, de verkopers waren ook verplicht een duidelijke uitleg te verschaffen. Dat hebben de drie verdachten op het Citibank-proces deze voormiddag verklaard.

Citibank bood twee soorten producten van Lehman Brothers aan. Bij de eerste soort, met beschermd kapitaal, is de klant zeker dat hij op het einde van de rit 100 procent van zijn belegde geld terugkrijgt. Bij de tweede soort, met gegarandeerd kapitaal, is er een extra bescherming van het kapitaal omdat een derde, die niet de uitgever is van de beleggingen, garant staat voor het kapitaal.
 
"Maar zowel de bescherming als de garantie kunnen wegvallen als de uitgever van het product of de garant failliet gaat", zegt Jose de Peneranda de Franchimont, algemeen directeur van Citibank. "Bij de betrokken producten was Lehman Brothers Treasury in Nederland de uitgever en Lehman Brothers Holding in de Verenigde Staten garant."

Alle klanten werden volledig geïnformeerd over de risico's van hun beleggingen, zodat het volgens de Citibank-directeur zowat onmogelijk is dat ze zich daarover zouden vergist hebben en dachten dat ze bijvoorbeeld een termijnrekening openden. "Alle documenten met informatie die aan de klanten werden voorgelegd, waren op voorhand goedgekeurd door de CBFA", zei juridisch directeur François Staroukine.
 
Toch vond de rechtbank 17 documenten die niet aan de CBFA waren voorgelegd en een tiental waarin geen melding werd gemaakt van de risico's of de garant. (belga/ypu)