“Kiwimodel voor medicijnen brengt half miljard euro op”

Raoul Hedebouw en Peter Mertens van PVDA - PTB.
BELGA Raoul Hedebouw en Peter Mertens van PVDA - PTB.
Het kiwimodel voor geneesmiddelen toepassen kan een half miljard euro opbrengen. Dat zegt de PVDA op basis van cijfers die het Planbureau heeft berekend, zo schrijft De Standaard.

De Partij van de Arbeid (PVDA) pleit al jaren voor het kiwimodel in de gezondheidszorg. Het principe houdt in dat de overheid door open­bare aanbestedingen lagere prijzen voor geneesmiddelen afdwingt, waarna ze alleen het goedkoopste medicijn terugbetaalt via de ziekteverzekering. Het model is afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

De PVDA claimt al langer dat de overheid via het kiwimodel honderden miljoenen kan besparen. Als het wordt toegepast op de honderd meest voorgeschreven geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen, dan is een besparing van een half miljard euro mogelijk. Volgens de PVDA valideerde het Planbureau de berekeningswijze. De ziekteverzekering bespaart in totaal 325 miljoen euro, de patiënten zouden collectief 227 miljoen euro minder betalen. Het Plan­bureau komt vrijdag zelf met zijn berekeningen van enkele programma­punten van de partijen naar buiten.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Linda Dilissen

  Is in Nederland al jaren van toepassing, kan je ook pijnstillers in drogisterij kopen.

 • Albert De Vries

  Het Planbureau uw voorstellen laten uitrekenen, dat is de way to go. 't Zal in mei pvda worden (voor de gewone burger), zoveel is duidelijk

 • Ian Vandenbossche

  Laat je niets wijsmaken. Als een patent vervalt dan zullen de pharmabedrijven de samenstelling wat aanpassen om een nieuw patent te krijgen en het product veel duurder te maken. Die bedrijven en apotheken trekken toch altijd het langste (rijkste) eindje. Waarom zijn er anders in elke buurt verschillende apotheken? Omdat het niets opbrengt?

 • Erik Desloover

  is al eens geprobeerd in belgie , maar belangengroep heeft het gekelderd ,

 • Ronny Ooijen

  wim CLAES, ik ben het volledig met u eens dat de "medicijnen" lobby oppermachtig is. Zelfs grote partijen kunnen of willen hier niets aan veranderen. Dit komt echter van een kleine partij. Wil dit zeggen dat we de kans dat de burger minder moet betalen voor medicijnen en dit kiwi model moeten afschieten?