"Kerk moet verlofdagen afstaan aan andere godsdiensten"

KUL- theoloog Jürgen Mettepenningen pleit er in zijn boek 'De Kerk bloost. Pleidooi voor een gedurfder beleid' (uitgeverij Davidsfonds) voor dat de kerk enkele katholieke wettelijke verlofdagen zou afstaan aan joden, moslims en protestanten. Hij wil ook de openstelling van het priesterschap voor vrouwen, erkenning van het homohuwelijk en de opsplitsing van de Belgische bisschoppenconferentie in een Vlaamse, Waalse en Brusselse vleugel.

Vrouwen, homo's en euthanasie
Het priesterschap voor vrouwen is volgens Mettepenningen een probleem dat de kerkelijke overheid zelf creëerde en een bron van voortdurende zelfverarming. Over het homohuwelijk stelt hij "dat als homo's er zelf niet aan kunnen doen dat ze homo zijn, ze op grond daarvan niet gediscrimineerd mogen worden". De "euthanasie-allergie" van de kerk daarentegen is te verklaren vanuit haar eerbied voor alle vormen van leven en een uitdaging aan de maatschappij tot aandacht voor het weerloze leven en een eerbiedige omgang ermee.

Taal
In zijn boek pleit Mettepenningen ervoor dat de kerk een grote profileringsdrang aan de dag legt. Zo moet de taal van de eucharistieviering opgefrist worden. "Deze taal is niet meer de volkstaal van vandaag. Je kunt geen boodschap van leven verkondigen in een dode taal". Het kan ook niet dat er op bepaalde plaatsen geen missen meer worden gedaan omdat er geen pastoor is. Er worden ook te veel kerkelijke vieringen georganiseerd voor mensen die anders nooit het kerkgebouw binnengaan. De maatschappij moet daarom zelf rituelen organiseren voor scharniermomenten in het leven, aldus de theoloog. (belga/bf)