'Joke is iets vergeten': laat minister weten dat je kaartjes tussen je autoraam beu bent

VTM
Iedereen heeft wellicht al eens een opdringerig kaartje van een autoverkoper onder zijn ruitenwisser gevonden. Deze reclame is niet alleen vervelend, maar ook vervuilend. De parkings van Ikea of shoppingcenters liggen bezaaid met autokaartjes die uit frustratie meestal naast de vuilnisbak belanden, zo was gisteren te zien in het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’. Wie zich ergert aan de kaartjes, kan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) op de website ‘Joke is iets vergeten’ een autokaartje sturen om duidelijk te maken dat er een einde moet komen aan dergelijke reclamepraktijken.

‘Wij kopen cash, zelfs zonder autokeuring, beschadigd of veel kilometers’, is slechts een voorbeeld van wat op reclamekaartjes van autoverkopers te lezen staat. Veel mensen vinden het louche en gooien het kaartje op de grond. Traxio, de beroepsfederatie van autoverkopers, waarschuwde eerder al dat mensen beter twee keer nadenken vooraleer ze hun wagen verkopen aan zo’n opkoper. Vaak wordt immers geen eerlijke prijs betaald of worden formaliteiten niet goed afgehandeld, klonk het toen.

Niet alleen autoverkopers, maar ook Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) moet volgens Frances Lefebure en het team van 'Make Belgium Great Again' herinnerd worden aan het vervelende probleem op parkings in Vlaanderen. “Joke is iets vergeten. Stuur hier een vriendelijke reminder”, staat te lezen op de website die na de uitzending van het programma werd gelanceerd. Wie de strijd wil aanbinden tegen dergelijke reclamepraktijken, kan via de website zelf een reclamekaartje sturen naar Schauvliege.

Waals minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (CDH) had in februari vorig jaar als eerste in ons land een ministerieel besluit klaar waarmee hij een einde wilde maken aan het probleem. "Maar momenteel geldt er nog geen officieel verbod", zegt Marie Minnet, woordvoerster van minister Di Antonio. "De Raad van State buigt zich nog over de tekst. We wachten dus op een antwoord."

"De Raad van State stelt zich vragen bij het ministerieel besluit, onder meer waarom dit niet aan Europa werd meegedeeld in het kader van productnormering", antwoordt Jan Pauwels, woordvoerder van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, op de vraag of er ook plannen zijn om de kaartjes te verbieden in Vlaanderen. "Bij het onderzoek van een verbod binnen de Vlaamse context is Schauvliege op gelijkaardige bezwaren gestoten. Bovendien is de snelste manier van invoeren een verbod door steden en gemeenten", klinkt het.

Bekijk hieronder het fragment uit 'Make Belgium Great Again':

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.88 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • BERT VAN ELST

  waar een mens zich toch allemalal aan ergert...

 • Roy Cooks

  Nog een grotere pest dan die kaartjes is het verkiezingsdrukwerk dat ongevraagd in je bus wordt gepropt en waar schijnheilige smoelen je weer de hemel op aarde beloven (of werken ze zo met hun ellebogen om later ferm te kunnen graaien?)

 • Jo Van Caenegem

  TV reclame vervuilt ook, daar maalt geen kat om.

 • Luc Scheepers

  Misschien krijgt men minder centen, maar wel cash. De staat weet het niet en daar wringt het schoentje weer. Cash in de handjes, boter bij de vis, prachtig, zo houdt een mens nog eens wat over zonder dat de overheid meer dan de helft opeist. Vergeet niet: van de zwarte centen werd geleefd. Ok, geen BTW, belastingen, maar die centjes vloeiden wel terug naar de kleine man, de kleine ondernemer. Dus onrechtstreeks verdiende de staat er ook aan. Maar zij willen alles hebben.

 • Leopold Vanhoof

  Belachelijke actie, neem dat kaartje gewoon mee en gooi het thuis in de vuilbak of bij het oud papier. Er gebeuren veel ergere dingen dan dat.