'Jobhoppers' Muyters en Bourgeois leggen eed af in Kamer

Geert Bourgeois (foto) en Philippe Muyters namen vandaag ontslag uit de regering-Peeters II om de eed af te leggen in respectievelijk de Kamer en de Senaat, om dan morgen opnieuw de eed af te leggen als Vlaams minister.
UNKNOWN Geert Bourgeois (foto) en Philippe Muyters namen vandaag ontslag uit de regering-Peeters II om de eed af te leggen in respectievelijk de Kamer en de Senaat, om dan morgen opnieuw de eed af te leggen als Vlaams minister.

In de wandelgangen van de Kamer kwam het 'jobhoppen' van de Vlaamse N-VA-ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters hier en daar ter sprake. N-VA-fractieleider Jan Jambon gaf toe dat het niet om de "fraaiste bladzijde" gaat, maar vindt het evenmin eerlijk dat Bourgeois aan de schandpaal wordt genageld.
 
Zoals bekend namen Bourgeois en Muyters ontslag uit de ploeg-Peeters II om vandaag de eed af te leggen in respectievelijk de Kamer en de Senaat, om dan morgen opnieuw de eed af te leggen als Vlaams minister. Sp.a-voorzitster Caroline Gennez gaf in de marge van de plenaire vergadering aan te snappen dat de gang van zaken "niet zo'n fraai beeld geeft".
 
Als voorbeeld van een wettelijk initiatief om het zogenaamde jobhoppen te voorkomen, opperde ze de verkiezingen te laten samenvallen.
 
Ook Jan Jambon, de partijgenoot van beide ministers, geeft toe dat het allemaal niet zo fraai is, maar herinnert eraan dat zijn partij vorig jaar een wetswijziging heeft voorgesteld om komaf te maken met het systeem van opvolgers. Hij pleit er nu ook voor de spelregels te wijzigen, "zodat we de verleiding naast ons neer kunnen leggen".

Oppositie niet aanwezig
De voltallige oppositie zal morgen de plenaire vergadering van het Vlaams parlement verlaten Bourgeois en Muyters opnieuw de eed afleggen. De oppositiepartijen zijn niet te spreken over het tijdelijk ontslag van de N-VA-ministers om de eed af te leggen in het federale parlement. De fracties van Open Vld, Groen! en LDD spraken onderling af om gezamenlijk op te stappen na afloop van het geplande actualiteitsdebat over de controversiële kwestie. Vlaams Belang sluit zich daarbij aan.

CD&V woont morgen eedaflegging toch bij

Intussen heeft de CD&V-fractie in het Vlaams parlement beslist om dan toch niet het halfrond te verlaten wanneer Bourgeois en Muyters opnieuw de eed afleggen. De CD&V'ers speelden met het idee om de eedaflegging niet bij te wonen uit protest tegen de "caroussel".

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams parlement besliste maandag dat er een actualiteitsdebat komt over het controversiële tijdelijk ontslag van Bourgeois en Muyters. "Het geplande debat laat toe onze grieven veel duidelijker te uiten, wat we ook zullen doen. De noodzaak om ostentatief de zaal te verlaten uit protest is er niet meer", redeneert CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé. "Bovendien willen wij niet meespelen in een spelletje van de oppositie", voegt Caluwé toe.

Niet in problemen brengen
Wat ook meespeelt is dat de CD&V-fractie de Vlaamse regering niet in de problemen wil brengen. De ministers worden in het Vlaams parlement immers voorgedragen worden door de meerderheid. CD&V ondertekende, ondanks het ongenoegen over het manoeuver van Bourgeois en Muyters, vorige week mee de voordrachtsakte voor de twee N-VA-ministers. "Als wij onze handtekening niet zouden geven, dan leidt dat tot een regeringscrisis en dat is het nu toch ook niet waard", aldus Caluwé. (belga/mvdb/adv)

De N-VA-fractie is nu de grootste in de Kamer.
UNKNOWN De N-VA-fractie is nu de grootste in de Kamer.