"Jejoen Bontinck gefolterd door Vilvoordse jihadist"

Jejoen Bontinck staat zelf terecht in het terrorismeproces rond Shariah4Belgium in Antwerpen.
PHOTO_NEWS Jejoen Bontinck staat zelf terecht in het terrorismeproces rond Shariah4Belgium in Antwerpen.
Mohamed A., een 21-jarige Syrië-strijder uit Vilvoorde die sinds oktober in de cel zit, wordt ervan verdacht dat hij in Syrië geholpen heeft om Jejoen Bontinck gevangen te houden en te folteren. Minstens zou Bontinck verklaringen in die zin hebben afgelegd. De verdachte zelf betwist dat met klem, zo melden gerechtelijke bronnen. De Brusselse raadkamer moet vandaag beslissen of de jongeman in de cel blijft. Zijn advocaat wenst geen enkele commentaar te geven over het dossier.

Mohamed A. werd samen met twee andere verdachten, Mohammed S.C. en Zouheir B. opgepakt op 22 oktober 2014. De drie maken deel uit van de groep Vilvoordse jongeren die radicaliseerden onder de invloed van Sharia4Belgium-boegbeeld Fouad Belkacem en zouden in september 2012 onder meer deelgenomen hebben aan twee betogingen die Sharia4Belgium organiseerde tegen de film "Innocence of Muslims". Toen andere Vilvoordse Sharia4Belgium-leden zoals Houssien Elouassaki en Taruik Taketloune vervolgens eind 2012 naar Syrië vertrokken, hield het drietal contact met hen.

In maart 2013 vertrokken Mohammed S.C. en Mohamed A. zelf naar Syrië. In de dagen voordien kocht Mohamed A. een Nissan-terreinwagen en liet die inschrijven op naam van Mohammed S.C. Er werden ook twee andere terreinwagens, een BMW en een Range Rover, gehuurd en verschillende gsm-pakketten aangekocht en Mohammed S.C. zou enkele dagen voor het vertrek ook een zakmes, EHBO-kit en twee camera's gestolen hebben uit een kampeerwinkel in Wilrijk.

Via Turkije
A. en S.C. vetrokken uiteindelijk op 31 maart naar Syrië, met nog minstens twee andere jongemannen. Het gezelschap kwam enkele dagen later in Turkije aan en stak met behulp van een zogenaamde "passeur" de grens met Syrië over. Daar verbleven ze enkele weken in het gezelschap van andere Vilvoordse Syriëstrijders.

Mohamed A. en Mohammed S.C. keerden midden mei 2013 naar België terug en de eerste bood zichzelf toen spontaan aan bij de Vilvoordse lokale politie. Mohamed S.C. trok in oktober 2013 opnieuw naar Syrië om opnieuw na enkele weken terug te keren. Op 22 oktober werden S.C. en A. samen Zouheir B. aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Eerder raakte al bekend dat één van de terreinwagens waarmee A. en S.C. naar Syrië waren getrokken daar door Jejoen Bontinck was opgemerkt. Nu blijkt dat Jejoen Bontinck zou verklaard hebben dat hij in Syrië werd gevangen gehouden door Mohamed A. en dat die zelfs zou geholpen hebben om hem te folteren. A. ontkent dat ten stelligste. Daarnaast rijzen er ook twijfels bij de betrouwbaarheid van Bontincks verklaring. Zo wordt openlijk de vraag gesteld of A., die nauwelijks een maand in Syrië verbleef, in die tijd voldoende het vertrouwen van de IS-leiding kon winnen om een zo belangrijke taak als het bewaken en folteren van gevangenen toebedeeld te krijgen.