"Je moet gevraagd worden om voorzitter CD&V te kunnen worden"

Op 11 april moeten de kandidaturen voor het CD&V-partijvoorzitterschap binnen zijn. Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) geeft op zijn weblog een overzicht van CVP- en CD&V-voorzittersverkiezingen van de laatste decennia. Voor hem is alvast één ding duidelijk: wie niet "gevraagd" wordt, maakt vrijwel geen kans.

"Delicaat moment"
Voorzittersverkiezingen zijn volgens Van Rompuy voor een partij altijd "een delicaat moment". "Daar worden de kaarten gelegd vor de electorale slagkracht en de politieke lijn van de partij. Het profiel van de voorzitter speelt hierbij een belangrijke rol", aldus Van Rompuy. Officieel heeft nog niemand zich kandidaat gesteld voor het CD&V-voorzitterschap. Europarlementslid Marianne Thyssen wordt genoemd als kanshebber, maar ook kamerlid Hendrik Bogaert denkt na over een eventuele gooi naar het voorzitterschap.

"Profielen wisselen"
Op zijn weblog blikt Van Rompuy terug naar het verloop van de voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse christen-democraten in het verleden. Dat verhaal leert volgens hem dat "de omstandigheden altijd anders zijn en de profielen steeds wisselend". "Maar zonder 'gevraagd' te worden, maakt u vrijwel geen kans. Dat is de enige constante", aldus Van Rompuy. (belga/gb)