"Je kunt paard wel naar water brengen, maar je kunt het niet verplichten te drinken"

Photo News
Johan Vande Lanotte heeft de koning gevraagd om van zijn opdracht als bemiddelaar ontlast te worden. De vorst houdt zijn antwoord nog tot maandag in beraad. In de Senaat legde de socialistische ex-topminister een verklaring af. Hij vatte het falen van zijn opdracht samen in een oud Engels spreekwoord dat hij ook vertaalde: "Je kunt een paard wel naar het water brengen, maar je kunt het niet verplichten te drinken." PS-voorzitter Di Rupo heeft al gereageerd. Na een stevige uithaal naar vooral CD&V verklaarde hij bereid te zijn andere partijen bij de onderhandelingen te betrekken. Di Rupo hoopt dat Vande Lanotte na maandag kan verder werken. Morgen breken we trouwens het weinig benijdenswaardige West-Europese record van land zonder regering.

Vande Lanotte kreeg zijn bemiddelingsopdracht op 21 oktober. De Vlaamse partijen CD&V en N-VA hadden zware bemerkingen bij de nota van de sp.a'er die dan ook zijn conclusies trok. Wellicht volgt er nu, nog maar eens, een reeks consultaties. Maandag ontvangt de koning opnieuw Johan Vande Lanotte. "Er is onvoldoende bereidheid om de onderhandelingen aan te vatten. Ik heb dan ook de koning gevraagd mijn bemiddelingsopdracht te beëindigen." Dat verklaarde Johan Vande Lanotte in de Senaat, kort na zijn bezoek aan het Kasteel in Laken.

Objectieve vaststelling

Vande Lanotte herinnerde eraan dat hij in de begeleidende brief bij zijn onderhandelingsnota aan de voorzitters van de zeven partijen had gevraagd of er bereidheid was de finale onderhandelingen aan te vatten, binnen het kader van zijn nota. "Weliswaar met nuances hebben uiteindelijk vijf partijen toegestemd om deze onderhandelingen aan te vatten. Ik kan dus niet concluderen dat er vandaag voldoende bereidheid is om aan tafel te komen", zei Vande Lanotte. "Dat is een objectieve vaststelling, waar niemand naast kan kijken."

Paradoxaal
Vande Lanotte wees er nog op dat hij de voorzitters duidelijk had gemaakt dat een werkbare oplossing inzake de staatshervorming voor iedere partij belangrijke toegevingen zou inhouden. "De meningen over hoe onze staatsstructuur er in de toekomst moet uitzien, lopen nu eenmaal erg uiteen", legde Vande Lanotte uit. Het is volgens hem dan ook geen verrassing dat iedere partij nog opmerkingen heeft. "Ook na een akkoord zal dat overigens zo zijn. Tijdens de bilaterale gesprekken is dit gegeven uitgebreid aan bod gekomen."

 Hij benadrukte dat hij zich daarbij strikt aan de befaamde twaalf principes heeft gehouden die N-VA, PS, CD&V, sp.a, cdH, Ecolo en Groen! maanden geleden overeenkwamen. "Dat betekent klaar en duidelijk dat er geen geldstromen werden verplaatst, wel verantwoordelijkheden. Dit is een duidelijk verschil met vroegere staatshervormingen."

Grenzen doorbreken
De minister van Staat had nog een oud Engels spreekwoord in petto: "You can lead a horse to water, but you can't make it drink", wat volgens hem de grenzen van een bemiddelingsopdracht goed samenvat. "Ooit - in het belang van de welvaart van ons land - zullen politici die grenzen moeten doorbreken. Dat is de moeilijkste, maar ook de meest essentiële democratische opdracht die politiek verantwoordelijken moeten vervullen", besloot Vande Lanotte. (belga/jv/kh)

belga
BELGA
belga
BELGA