“Jan Jambon en Theo Francken zullen voor N-VA federale onderhandelingen voeren”

N-VA-boegbeelden Jan Jambon en Theo Francken.
BELGA N-VA-boegbeelden Jan Jambon en Theo Francken.
Jan Jambon en Theo Francken zullen voor N-VA de federale regeringsonderhandelingen voeren met informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a). Dat zegt Francken in Het Nieuwsblad. In een reactie aan Belga nuanceert de entourage van Jambon.

Gisteren werden Reynders en Vande Lanotte door koning Filip het veld ingestuurd om het pad te effenen voor een nieuwe federale regering. Een heikele klus, gezien N-VA de grootste partij in Vlaanderen werd, tegenover de PS onder de taalgrens, en het water tussen deze beide fracties bijzonder diep is.

N-VA-voorzitter Bart De Wever leidt momenteel de gesprekken om een Vlaamse regering te vormen, en dus komen er voor de federale onderhandelingen andere N-VA’ers aan zet. Volgens Theo Francken zullen hijzelf en 
Jan Jambon die gesprekken voeren, zo zegt hij in Het Nieuwsblad. 

Confederalisme

“Jan en ik zullen de federale gesprekken voeren”, klinkt het. “Als we een uitnodiging krijgen, zullen we samen gaan en goed luisteren.” Vooralsnog ligt er nog geen invitatie in de bus, maar als die er komt, zal het confederalisme zeker op tafel worden gelegd, verzekert Francken. “Dat betekent niet de splitsing van België, maar een doorgedreven, verdere autonomie van de deelstaten.”

In een reactie aan Belga nuanceert de entourage van Jambon het nieuws. “We moeten nu eerst afwachten wat de bedoeling is van de twee informateurs”, valt te horen. “Afhankelijk van de agenda gaan we kijken hoe we de teams samenstellen.” N-VA zou nog geen concrete afspraak hebben met informateurs Vande Lanotte en Reynders. 

Francken zette afgelopen zondag een uitstekende score neer. Hij haalde in de kieskring Vlaams-Brabant 122.738 voorkeurstemmen, en liet zo CD&V’er Koen Geens (45.962), Maggie De Block (Open Vld) (40.819) en Dries Van Langenhove (39.295), onafhankelijk lijsttrekker voor Vlaams Belang, ver achter zich. 

Kandidaat-premier

Jan Jambon, die kandidaat-premier is, sprokkelde in de kieskring Antwerpen ruim 187.826 voorkeurstemmen. Op de aanstelling van Reynders en Vande Lanotte als federaal informateurs reageerde de ex-minister van Binnenlandse Zaken gisteren al: “We wachten de werkzaamheden af. Beide informateurs zullen ons wel contacteren. Maar onze standpunten zijn niet veranderd.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.