“Jambon I wil meer dan 2 miljard euro besparen”: op deze budgetten zou beknibbeld worden

PVDA: “‘Investeringsregering’ blijkt ordinair besparingskabinet”

Photo News
De nieuwe Vlaamse regering wil de begrotingstabellen voorlopig nog niet vrijgeven, maar volgens De Standaard bevatten de tabellen een reeks te duchten besparingsmaatregelen. De totale besparingen zouden oplopen tot meer dan 2 miljard euro. De regering-Jambon wil onder meer besparen op kinderbijslag.

Volgens de krant zal de regering-Jambon onder meer besparen op de indexering van de kinderbijslagen. Zo zullen de bedragen vanaf het derde kind vijf jaar lang niet worden geïndexeerd, en de leeftijdstoeslagen evenmin. Dat moet 100 miljoen euro besparingen opleveren.

Er zal ook worden bespaard op de
gezinszorg (50 miljoen euro) en de organisatie van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (40 miljoen euro). 

Ook tegenover de investeringen in onderwijs staan volgens De Standaard besparingen. Zo moet het secundair onderwijs 100 miljoen euro inleveren, het volwassenenonderwijs 5 miljoen euro en het hoger onderwijs meer dan 60 miljoen euro.

Nog volgens de krant komt er een algemene besparing van het
personeel van 75 miljoen euro, op apparaats- en werkingskosten van administratie of agentschappen nog eens 250 miljoen euro.

Er wordt ook gesneden in het
doelgroepenbeleid. Zo wordt volgens De Standaard de vrijstelling van werkgeversbijdragen voor 55-plussers opgetrokken naar 58 jaar. De hervorming levert tegen 2024 200 miljoen euro besparingen op.

“Hardvochtig en asociaal”

De extreemlinkse oppositiepartij PVDA noemt de besparingsplannen van de regering-Jambon “hardvochtig en asociaal”. Volgens PVDA is duidelijk waarom de regering de begrotingstabellen nog niet wil vrijgeven. "Deze regering bespaart 2 miljard op de kap van de samenleving. De zogenaamde 'investeringsregering' van Jambon blijkt een ordinair besparingskabinet", aldus fractieleider Jos D'Haese.
500 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Boudewijns

  Gaston Peeters... wie krijgt wat? wie heeft “daarvoor” gekozen? niemand, maar ja hier een fabeltje komen verkondigen dat ... "Ge krijgt waarvoor ge hebt gekozen!”? zijt gij soms blind? die hebben voor zichzelf gekozen en niet uwen “bultenaar”.....

 • Gerry Cle

  Aan de salariswagens wil men niet raken omdat anders de betere verdieneners (arbeiders en lagere bedienden hebben geen salariswagen) een beetje minder netto loon zullen hebben (het juiste netto loon dan nog volgens hun eigen RSZ heffingen). Om gezinszorg, onderwijs en personen met een handicap te laten besparen hebben ze duidelijk minder moeite.

 • peter colson

  PVDA maar roepen over asociaal, maar hun eigen recepten zijn nog een pak erger. Meer bedrijven die sluiten, meer werklozen, meer armoede. Onzin? Dat zeiden ze in Venezuela ook. Een lichtpunt, in Venezuela is iedereen multimiljonair. Alleen kunnen ze er niet veel mee doen indien een kip al meteen 15 miljoen oude Bolivar kost

 • Ignace Ameel

  Oh ja, wat wou PVDA ook alweer doen? De salariswagen afpakken van de werkenden en de werklozen hiermee meer uitkering geven? Sorry, maar het was zoals steeds kiezen tussen de pest en de cholera.

 • Zekerya Çakar

  2 miljard besparen? ze hebben net 13 miljard aan onverwachte inkomsten. ze hebben 11 miljard extra. Is dit een lol? Ze zijn alles aan het afbouwen op de kap van de werkende mens onder de mom van crisis. woonbonus afschaffen zeggen de specialisten zegt mijnheer jambon. Als het hun uitkomt luisteren ze naar de zogenaamde specialisten. Ik zal ook een specialist een rapport laten schrijven in het nadeel van de beslissingsmakers (lees politiekers). Wiens brood men eet diens woord men spreekt.