"Jaarlijks sterven in Vlaanderen 5 miljoen dieren in het verkeer"

Jaarlijks worden ongeveer 10.000 padden overreden.
Koen Moreau Jaarlijks worden ongeveer 10.000 padden overreden.
In Vlaanderen sterven jaarlijks ongeveer 5 miljoen dieren in het verkeer. Dat komt neer op 14.000 per dag of één om de zes seconden, zo zegt Natuurpunt. Het gaat om een extrapolatie van de resultaten van tellingen door burgers. Naar aanleiding van het monitorproject ‘Dieren onder wielen’ dat tien jaar bestaat, maakt de organisatie de resultaten bekend.

In het kader van 'Dieren onder wielen' kan iedereen dierlijke verkeersslachtoffers melden via www.dierenonderdewielen.be. Daarnaast is er een vast panel van zowat 10.000 natuurliefhebbers dat meldingen doet via www.waarnemingen.be. De afgelopen tien jaar werden via beide kanalen in totaal 99.191 dierlijke verkeersslachtoffers gemeld.

Het gaat om 321 verschillende diersoorten waaronder ook zeldzame soorten zoals de bever, eikelmuis, roerdomp en kwartelkoning. De meest getroffen soorten het afgelopen decennium zijn de gewone pad (18.067), egel (5.728), vos (3.467), bruine kikker (1.808), das (1.795) en steenmarter (1.698). In deze cijfers zijn de 10.000 overreden amfibiëen die jaarlijks gemeld worden tijdens de paddenoverzetacties niet inbegrepen.

Het voorjaar is de dodelijkste periode voor de meeste vogelsoorten zoals de merel, wilde eend, fazant en houtduif. Bij amfibieën zoals de gewone pad is dat het vroege voorjaar wanneer ze naar de voortplantingspoelen trekken. Wat de zoogdieren betreft zijn maart en april de dodelijkste maanden voor de das, bunzing, hermelijn, haas en konijn, maar ook voor de bruine rat.

Omdat onderzoek uitwijst dat het aantal gemelde dierlijke verkeersslachtoffers slechts het topje van de ijsberg is, laat Natuurpunt vrijwilligers ook tellingen uitvoeren over een gans traject. Dat laat enerzijds toe na te gaan waar de meeste slachtoffers vallen, maar maakt anderzijds ook een extrapolatie mogelijk naar het volledige verkeersnet. De raming van 5 miljoen slachtoffers op jaarbasis voor Vlaanderen is het resultaat van deze extrapolatie.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Het verkeer stilleggen. Minister Weyts zit op de gedroomde positie daarvoor. Minister van Dieren en Minister van Verkeer.

 • Nicolas Van Hoecke

  Sommigen trekken er hun ook gewoon niets vanaan, anderen rijden ze bewust aan en nog anderen hebben hun ogen meer op zaken in de wagen dan erbuiten. Hoe ge groot wild en katten en honden enz kunt aanrijden snap ik niet of het moet echt pikke donker zijn...

 • willems michel

  Jurgen, 5 miljoen, alleen in Vlaanderen, al eens gedeeld door het aantal dagen in een jaar ? Dan krijg je per dag een onvoorstelbaar getal en dat zijn dan alleen zoogdieren en vogels ? No way !

 • Sobek Wessels

  Heb je al eens gezien hoeveel idioten er op de weg rond rijden , die amper iets gezien hebben en totaal niet opletten !? Hier staan enorme borden naast de weg om je te waarschuwen voor overstekend wild maar toch helpt het amper en hoe kan je een egel dood rijden je hoeft er toch maar over te rijden met het middelpunt van je wagen dan raak je ze niet en zo snel als herten of vossen zijn die dieren niet ?

 • Jurgen Devries

  Willems Michel heb je dit artikel gelezen? Het gaat over zoogdieren en vogels niet over insecten.