"Ja, de islam is vandaag gevaarlijker
dan andere godsdiensten"

Filosoof Maarten Boudry praat met Ali Rizvi, auteur van ‘De atheïstische moslim’

Ali Rivzi en Maarten Boudry.
Franky Verdickt Ali Rivzi en Maarten Boudry.
"In elke geloofs­gemeenschap heb je sceptici en atheïsten. De gedachte dat er één groep is waarin dat niet voorkomt, de islam, is extreem onwaarschijnlijk." De Pakistaans-Canadese schrijver en voormalige moslim Ali Rizvi gaat in zijn bejubelde boek De atheïstische moslim geen thema uit de weg. "Vandaag maken we een verlichting mee in de islamitische wereld."

Of hij niet vermoeid is na alle lezingen en interviews van de afgelopen dagen, vraag ik hem in de kantoren van zijn uitgever in Antwerpen, een uurtje voordat hij afreist naar Brussel om in De afspraak te zitten. "Weinig geslapen, ja. Maar dat is goed, want dan ben ik minder geremd." De ideale geestestoestand dus voor een openhartig en ongezouten interview.

Je boek is getiteld De atheïstische moslim. Voor veel mensen ben je wellicht een wandelende contradictie. Leg eens uit.

"In de moslimwereld zijn er talloze vrijdenkers, atheïsten en agnosten die niet openlijk kunnen spreken over hun overtuigingen. Dat zijn mensen die ongelovig zijn in gedachten, maar die zich moeten voordoen als moslim. Zij leven allemaal een tegenstrijdig bestaan. Dat is de contradictie in mijn titel."

"Daarnaast is het een satire op het idee dat je altijd kersen kunt plukken in religieuze tradities. Ik heb een vriendin die zichzelf een ‘feministische moslim’ noemt. Wat wil dat zeggen, vroeg ik haar? Zoals een vleesetende vegetariër? Wel, zei ze, er zijn natuurlijk vrouwonvriendelijke passages in de Koran waarmee ik problemen heb, maar iedereen doet aan kersenpluk, dus ik ook."

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Murri van Zwijndrecht

  Ik wil terug naar "mijn" land. Kan ik een ctowdfunding organiseren? Vanaf 100.000 ben ik weg. Waar zitten die gulle vlamingen met 'hoe minder hoe beter' citaten?

 • RENE LENAERTS

  Vel gepalaver! Wij leven in een lekenstaat, en al mag je verkondigen wat je wil, wat je doet moet stroken met de wet. Wie dat niet zint moet ophoepelen. laten we daar werk van maken.

 • Annelies Vandenbroeck

  Hoed af voor deze rationele en intelligente mens. Zal zijn boek zeker lezen.

 • Fred Kijzer

  Oei, mag je zoiets wel ongestrafd zeggen? Als Unia dat maar niet ter ore komt...

 • Cor Dierckx

  Dat weten we toch al HEEL lang,er is maar één oplossing weg ermee naar waar het van komt .