'Islamitische leningen' leveren sjoemelaar celstraf op

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Mohamed Benyaich, (59) veroordeeld tot achttien maanden cel en 2.500 euro boete. De Marokkaanse journalist uit Antwerpen had verschillende gedupeerden aanzienlijke geldsommen afhandig gemaakt in het kader van 'islamic loans'.

Religieuze regel omzeilen
Bij deze leningen mogen geen intresten aangerekend worden, maar deze religieuze regel wordt omzeild door voorafgaandelijk andere kosten te laten betalen, zoals bijvoorbeeld dossierkosten en schuldsaldoverzekeringen. Deze bedragen dienen dan als compensatie voor de intresten.

Aan het lijntje
De beklaagde liet de gedupeerden de voorafgaande kosten betalen, maar het geld van de lening zelf zagen ze nooit. Af en toe betaalde hij mensen terug om hen aan het lijntje te houden en om niet te snel door de mand te vallen. De feiten speelden zich tussen december 2000 en september 2003 af. Hij werd al veroordeeld voor gelijkaardige feiten.

De rechtbank verklaarde een vermogensvoordeel van 85.000 euro verbeurd. Mohamed Benyaich moet vier burgerlijke partijen schadevergoedingen van in totaal 180.772 euro betalen. (belga/eb)